Jak vybrat palubky?

Jak vybrat palubky?
Jak vybrat palubky? Patří k oblíbeným materiálům na stavbě. Řeč je o palubkách, které se frézují v různých profilech. Po kterých sáhnout?

Různé šířky a tloušťky

Palubky mají ve stavebnictví velice široké použití. Dodávají se v šířkách 96–121 mm a tloušťkách 12–28 mm. Snadno se montují k sobě, protože pero jedné z nich jednoduše zasunete do drážky druhé. Když ale vyrazíte do stavebnin, možná budete trochu zmatení, zejména pokud se stavěním začínáte. Které z nich máte vybrat?

Odolný modřín

Pokud chcete obkládat stěny nebo strop v interiéru, můžete sáhnout po smrkových. Použít je lze i na podlahy, ale protože jde měkčí dřevo, nemusí vydržet extrémnější zatížení. Modřín je měkkých dřev nejtvrdší, proto se modřínové palubky hodí na obklady i podlahy i v exteriéru. Jsou odolnější a mají větší životnost než smrkové. Obsahují hodně pryskyřice a díky tomu tolik nepodléhají útokům dřevokazných hub ani dotěrného hmyzu, a to i v případě, že nebudete nijak ošetřovat. I proto jsou na venkovní obklady obzvlášť vhodnou volbou. Na podlahy jsou nejvhodnějším materiálem palubky dubové, protože se vyznačují vysokou tvrdostí, dlouhou životností a snesou velké zatížení.

Plast odolá UV záření

Specialitou jsou tzv. thermowood palubky. Při jejich výrobě se optimálních vlastností dosahuje ohřevem v intervalu 160–215 °C. Tento proces zajistí optimální rozměrovou a tvarovou stálost. Zlepší se odolnost dřevokazným houbám a hnilobě. Zvýší se rovněž schopnost materiálu tepelně izolovat. Pokud chcete palubky velmi odolného typu, kupte si ty z exotických dřev jako je teak, mahagon. Výborně odolávají působení povětří a vody, nezničí je hmyz, houby nebo hniloba. Chlubí si vysokou tvrdostí. Když to shrneme tato dřeva se hodí na exteriérové využití, ideálně na podlahy, po kterých šlape spousta lidí, mohou být i ponořená ve vodě. Existují i plastové palubky. Skvěle odolávají povětrnostním vlivům, nepodepíše se na nich ani UV záření. Jsou lehké, takže se s nimi příjemně pracuje.

Fasádní mají větší tloušťku

Probrali jsme jednotlivé materiály. Nyní bychom si měli říct i něco o tom, jak se palubky liší podle svého použití. Hlavním kritériem je tloušťka prken. Ty, které jsou silné 12‒24 mm, se hodí na obklady zdí a stropů. Vnitřní obkladové palubky mohou mít dokonce i jenom 12–19 mm, protože odpadají nároky na zatížení jako u palubek podlahových. Vnější obkladové palubky tzv. fasádní, by měly být silnější, tedy s tloušťkou 19–24 mm. Pokud byste zvolili tenčí, hrozí jejich deformace vlivem vlhkosti. Podlahové palubky se dodávají v tloušťkách 24–28 m. Důležitá je u nich pevnost. Konkrétní tloušťka se volí podle stupně zatížení.

Zdroje: Family Handyman, Better Homes & Gardens, This Old House, Neutrálně

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalova , Publikováno: 22.02.2024
Reklama
Reklama