Proč natírat dřevěné stavby karbolkou?

Proč natírat dřevěné stavby karbolkou?
Proč natírat dřevěné stavby karbolkou. Přemýšlíte o tom, čím natřít dřevěnou chalupu nebo kůlnu, aby stavby odolaly zubu času? Jedním z možných řešení je karbolka. Hodí se do náročných podmínek.

Karcinogenní látka

Velkou výhodou nátěru karbolkou čili kyselinou karbolovou (fenol) je, že skvěle chrání dřevo před útokem hmyzu, hnilobě a plísni a dřevokaznými houbami. Ovšem minusem je jednoznačně skutečnost, že jde o jedovatou sloučeninu, která se vyznačuje poměrně ostrým charakteristickým zápachem. Navíc jde o karcinogenní látku. Proto se proti jejímu používání ostře ozývali ekologové a nebylo možné ji aplikovat v interiéru, pouze jako exteriérový nátěr.

Zajistí maximální ochranu

Velké využití karbolka ale získávala třeba jako nátěr dřevěných sloupů elektrického vedení či železničních pražců. Tedy prvků, které musely vykazovat opravdu velmi dlouhou životnost a odolností vůči prostředí. Nevýhodou bylo, že karbolka léty získávala černavý odstín. Třeba u zmiňovaných pražců a sloupů to nevadilo, jinde to nemuselo působit zrovna příliš esteticky. Proti sobě tu proto v kontrastu stály pozitivní funkční vlastnosti karbolového nátěru a negativa. Plusem je například fakt, že se karbol vsakuje hluboko do dřeva a tím pádem mu poskytuje maximální ochranu například před dřevokaznými houbami a hmyzem. Nátěr také dobře absorbuje vodu. Změny vlhkosti vzduchu ani teploty nepůsobí problémy, protože ošetřené dřevo může velice dobře dýchat. Zároveň povrch zůstává přirozený, přírodní, netvoří lesklý film.  

Jiná receptura

Vzhledem k tomu, že karbolka nabízí řadu pozitiv, nabízela se otázka, jak eliminovat popsaná negativa. To se nakonec poměrně úspěšně podařilo. Jak natírat karbolkou, aby to bylo ekologičtější? Karbolka se začala vyrábět jiným způsobem. Receptura využívaná v 19. století brala jako základ výrobního procesu destilaci kamenouhelného dehtu. Nyní se ale vyrábí z thiazolů. Tento proces je výrazně ekologičtější než původní receptura a výsledná karbolka má mnohem nižší obsah karcinogenních látek.

Hodí se i jako podklad

Také u nové ekologičtější karbolky vymizí typický zápach. Samozřejmě ho budete cítit při práci, tedy při natírání, ale jakmile vrstva nátěru vyschne a vytvrdí se, už váš nosík dráždit nebude. Vzhledem k tomu, že se nátěr vsakuje, můžete ho po několika letech obnovit další vrstvou. Nátěr také nepřekryje vzhled dřeva, ten vždy zůstane zachován. Pro venkovní nátěry je karbolka mimořádně vhodná, protože dřevo pod vrstvou nátěru zaručeně nehnije, tím si můžete být jistí. Nová karbolka se také hodí jako vrstva pod jiné nátěry, což původní karbolka neumožňovala. Mimořádně vhodná je karbolka i k nátěrům historických dřevěných staveb. Proto pokud uvažujete o nátěru dřevěného objektu a vyžadujete vysokou odolnost větru, dešti i slunci a dlouho životnost, karbolka je skvělým kandidátem.

Zdroje: BBC, RSC Publishing, ChestofBooks

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalova , Publikováno: 25.02.2024
Reklama
Reklama