Rekonstrukce bytu: Svépomocí, nebo raději na klíč?

Rekonstrukce bytu: Svépomocí, nebo raději na klíč?
Rekonstrukce bytu: Svépomocí nebo raději na klíč? Často u nás bývá velkým problémem sehnat kvalitní a spolehlivé řemeslníky. Vyplatí se proto pustit se do přestavby bytu sám na vlastní pěst?

Když máte špatné zkušenosti

Možná už jste nějaké drobnější přestavby v bytě nějakým řemeslníkům zadávali a vaše zkušenosti jsou katastrofální. Potýkali jste se s tím, že odvedli nekvalitní práci, nedodrželi časový harmonogram prací a ještě více, než byl plánovaný rozpočet. Není ve vašich silách a časových možnostech jim koukat pod ruku, abyste mohli všechno koordinovat a ověřit si pracují opravdu zodpovědně a kvalitně. Proto uvažujete o tom, že se do práce pustíte sami. Bude to sice časově náročnější, ale nejste už kutilové začátečníci a za svoji práci si ručíte. Co je tedy lepší volba?

Postupné oslovování profesí zavrhněte

Záleží samozřejmě na vás. Obecně se dá říci, že nejméně vhodnou strategií je postupné oslovování jednotlivých profesí, které by u vás zajistily potřebné práce. Máme na mysli projektanty, bourače, zedníky, instalatéry, topenáře, elektrikáře, podlaháře, sádrokartonáře, tesaře, fasádníky atd. I když by vám jednotlivce třeba doporučil někdo důvěryhodný, zajistit časovou návaznost prací, aniž by vznikl zmatek, je nadlidský úkol. Dodržet v takovém případě předpokládané termíny je téměř nemožné a také výsledek nakonec nemusí odpovídat vašim představám. Hledat viníka, když se někde stane chyba, totiž není snadné. Takovou variantu zavrhněte, i kdybyste měli pocit, že je to ta pravá, protože si na každou dílčí práci vyberete toho nejlepšího z nejlepších.

Poraďte se s architektem

Jak to vypadá, když zvolíte řešení svépomocí? I v případě, že jste zkušení, existuje řada úskalí. Především každý nemá komplexní představy, co od rekonstrukce vlastně očekávat. Máte třeba jenom dílčí požadavky a celek neumíte správně uchopit. Proto, když už se pro rekonstrukci rozhodnete, stojí za to se poradit s bytovým architektem či designérem, který vám nabídne pohled zvenčí. Je to užitečné, i když nakonec se do práce pustíte na vlastní pěst. Pomůže vám nezávisle zhodnotit, co se s prostorem vašeho bytu dá udělat a jaká to má případná rizika. Někdy vám i nabídne možnost si vše promítnout v 3D projekci, aby vaše představy byly reálnější.   

Ušetříte až 40 % nákladů

Jestliže se do akce pustíte sami, můžete ušetřit zhruba třetinu celkových nákladů. Odhaduje se totiž, že cena prací tvoří zhruba takovou částku z celkové sumy určené na rekonstrukci. Někdy to ale může být i více, až 40 %. Představa, že vám zůstane v kapse takový balík z celkového rozpočtu, je příjemná. Musíte ale umět dobře plánovat a položit si otázky, kolik času budete moci stavbě reálně obětovat. I tak se ale může stát, že se vše protáhne. Počítejte také s tím, že na některé věci stejně sami nestačíte. Třeba na plynové nebo elektrické rozvody stejně mohou sahat jenom renomovaní a autorizovaní pracovníci.

Přijatelný kompromis

Rizikem je i to, že se mohou vyskytnout komplikace a leccos se budete učit za pochodu. I tak můžete udělat nenávratné chyby. Protože profíci se zkrátka vyznají lépe než vy. Možným řešením je promyslet si, co sami reálně zvládnete, třeba bourání zdí, úklid suti, zednické práce, položení podlahy, obkládání, instalace sádrokartonů, malování. Na zásahy do rozvodů vody, plynu či elektřiny si musíte stejně pozvat odborníky. Takový kompromis je při dobrém časovém plánu přijatelný a stále při něm dost ušetříte.

Materiál seženou levněji

Pokud zvolíte řešení na klíč, bude vás to nepochybně stát více. Od solidní firmy byste ale měli mít vždy zprávy o tom, v jakém stadiu rekonstrukce je. Ručí vám také za časový harmonogram a vy byste neměli mít s probíhajícími pracemi žádné dílčí starosti. Ačkoliv celková cena bude vyšší, výhodou stavebních firem je, že se dobře orientují na trhu. Dokážou sehnat materiál levněji, než by se to povedlo vám a zajistí ho najednou. Odpadají tak četné návštěvy stavebnin.

Zdroje: The Spruce, Greystone Remodeling, Architectural Digest

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalova , Publikováno: 27.02.2024
Reklama
Reklama