Stavba terasy: Na co myslet, než se dáte do práce

Stavba terasy: Na co myslet, než se dáte do práce
Stavba terasy: Na co myslet, než se dáte do práce. Plánujete stavět terasu u domu? Potom si vše promyslete. Jak vybrat ten správný materiál, na co si dát při budování pozor, aby výsledek byl perfektní.

Potřebujete podklad

Když se rozhodnete dodatečně připojit ke svému domu venkovní terasu, před začátkem vlastní stavby je důležité promyslet výběr materiálu i samotný postup prací. Nejdříve musíte připravit podklad pod vlastní stavbu. Ten obstará štěrková drť. Její vrstva by měla být cca 30 cm. Do výkopu pro terasu patří nejprve hrubý podkladový štěrk, nahoru potom jemnější. Dostatečně silnou štěrkovou vrstvou zajistíte zpevnění povrchu, na kterém budete stavět. Bez toho nepůjde.

Nezbytné odvodnění

Proč štěrk? Díky němu zajistíte odvodnění terasy. Voda odteče štěrkovým ložem a nebude ničit dřevěná prkna terasy. Zpevnění také zajistí stabilitu. Pokud byste vrstvu nevytvořili terasa se s velkou pravděpodobností zbortí a vaše práce přijde vniveč. Vrstva štěrku také zabraňuje promrzání. Uvažovali jste o tom, udělat pod terasu betonový podklad? Nedělejte to. Ten naopak nasákne vodou, takže bude pod prkennou podlahou vlhko a ta může hnít. Také beton může promrznout, a to má samozřejmě na životnost prken nad ním také silný vliv. Stručně řečeno, správně připravené a udusané štěrkové lože je pro stavbu terasy nejvhodnějším podkladem.

Prkna s klasickým profilem

Druhým krokem je výběr terasových prken. Sáhněte po těch s drážkovaným povrchem. Jsou odolnější vůči skluzu, což je nesmírně důležité. Mají profil 90 ° bez zkosení. Terasová prkna se nevyrábějí v profilech pero-drážka. Proč? Z jednoduchých důvodů. Dřevo u těchto prken do značné míry pracuje, vlivem změn vlhkosti se smršťuje a roztahuje, protože je vystaveno nepřetržitému vlivu klimatických podmínek. To by způsobovalo velké problémy. Jediná vhodná jsou tedy s klasickým profilem.

Vhodná tloušťka, vlhkost a šířka

Prkna by měla mít tloušťku alespoň 24 mm, protože budou vystavena značné zátěži. Šířku můžete volit v rozpětí 90–120 mm. V nabídce stavebnin se sice můžete setkat i s širšími (i 146 mm), nicméně ty se příliš nedoporučuje použít. Podobně jako u systému pero-drážka tu hrozí deformace. Zjistěte si také vlhkost terasových prken. Vyberte si nejlépe ta, u kterých je uvedeno 16 % (tolerance je 2 % nahoru a dolů). To je pro použití optimální hodnota.

Hranoly na nosnou konstrukci

Nejde ale jenom o prkna. Ta by vám byla k ničemu, kdybyste neměli podkladové hranoly, ze kterých vybudujete nosnou konstrukci, kterou položíte na štěrkové lože. Pořiďte si ty s maximální šířkou 50 mm. Měly by mít stejnou vlhkost jako prkna. Aby konstrukce byla pevná a kompaktní a neovlivňovalo ji bobtnání a sesychání dřeva, doporučuje se nechat mezi hranoly vždy maximálně 20násobku tloušťky použitých prken. V praxi se používají rozestupy od 400 do 600 mm. Čím hranoly do konstrukce spojovat? Je nutné, aby i kovový spojovací materiál odolával vlhkosti, takže si kupte vhodné nerezové vruty.

Zdroje: Deceuninck, Fix Master, Better Wood, Pro Post Foundation,

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalova , Publikováno: 29.02.2024
Reklama
Reklama