Zabrání výměna oken tepelným únikům?

Zabrání výměna oken tepelným únikům?
Zabrání výměna oken tepelným únikům? Také hledáte způsoby, jak snížit tepelné ztráty a minimalizovat spotřebu energie v domě? Jednou z možností je vyměnit okna. Pomůže to?

Ztráty sáláním a únikem vzduchu

Hlavně ve starších domech může okny unikat významné množství tepla. Dům ztratí okny přibližně 10–15 % celkového tepla. Toto číslo bude dům od domu kolísat, zejména při různých typech oken a počtu oken v domě. Hlavním způsobem, jak mohou okna ztrácet teplo, je proces nazývaný sálání zasklením. K tomu dochází, když vnitřní okenní tabule absorbuje záření (vnitřní teplo), které prochází sklem a dostává se k vnější okenní tabuli. Protože je tato tabule studená, záření (vnitřní teplo) se zde ochlazuje a ztrácí. Dalším způsobem, jak se ztrácí teplo okny, je únik vzduchu. Jde o situaci, kdy vzduch může unikat kolem okenního rámu, což způsobuje menší průvan kolem okna. To lze napravit.

Vícenásobné zasklení

Existují možnosti, jak snížit tepelné ztráty okny. Některé jsou cenově výhodnější než jiné. Záleží na tom, kolik si můžete dovolit investovat, a také na tom, co již máte. Jedním z nejznámějších způsobů, jak snížit tepelné ztráty okny, jsou okna s více zaskleními. Okna s dvojitým a trojitým zasklením pomáhají snižovat ztráty způsobené sáláním zasklením. Při vytváření zasklení lze použít čtyři různé plyny, a to jsou; dehydratovaný vzduch a tři inertní plyny, kterými jsou argon, krypton a xenon. Silné závěsy na okna nebo termální fólie mohou být také dobrým způsobem, jak minimalizovat ztráty. 

Pomohou pěnové, plastové nebo kovové pásky

Mezi oknem a okenním rámem může vzniknout průvan. Obvykle k tomu dochází u otevíratelných oken, která se časem opotřebovala. Chcete-li tento problém vyřešit, můžete si zakoupit samolepicí pěnové proužky, které lze nalepit kolem oken a jsou poměrně levné. Tyto pěnové proužky budou stačit, ale nemusí vydržet dlouho. Jde o dočasné řešení. Trvanlivější jsou kovové nebo plastové pásky. Vydrží déle než pěnové proužky.

Výměna pomůže

Pokud jsou vaše okna stará nebo hodně poškozená, je ale rozhodně čas na jejich výměnu. Zasklívání i pevnost okenních rámů a jejich těsnění zásadním způsobem ovlivňují energetickou účinnost oken. Starší okna složená z jedné od sebe oddělené vnitřní a vnější tabule se seschlými dřevěnými rámy nedokážou ani omylem z principu konkurovat novým vícekomorovým oknům. Jejich tepelné ztráty jsou samozřejmě mnohonásobně vyšší. S popsanými starými okny toho mnoho neuděláte. Nalepení pásků kolem oken nebo závěsy či termofolie se řadí k opatřením, které sice trochu pomohou, ale problém v žádném případě nevyřeší. Proto je zapotřebí buď výměna za nová. Můžete volit nová plastová nebo dřevěná okna. To už je na vás.

 

Zdroje: Dakea, Sustainability Victoria, Green Spec, Cool Glas

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalova , Publikováno: 29.02.2024
Reklama
Reklama