Izolace pomocí polystyrenu je správnou volbou

Izolace pomocí polystyrenu je správnou volbou
Izolace pomocí polystyrenu je správnou volbou. Pokud potřebujete kvalitní a cenově dostupnou izolaci, vhodnou volbou se stává polystyren. 

Pěnový materiál

Řadí se do kategorie termoplastů. Nejčastěji se s ním setkáte v pěnové podobě. K dostání bývá v deskách do maximální tloušťce 200 mm. Poslouží k izolaci základů, stěn podlah, ale i vnějšího obvodového pláště domu.  Na termofasády a zateplovací systémy se aplikují desky z pěnového expandovaného polystyrenu známého pod zkratkou EPS.  Pěna se během výroby dává do forem, ve kterých ztuhne nebo se řežou pěnové kvádry na desky. Na metr čtvereční mívá EPS objemovou hmotnost 25-30 kg. Právě nízká hmotnost je jednou z výhod pěnového polystyrenu. Snadno se přemisťuje a také ho není problém opracovat, tedy nařezat na potřebné rozměry a tvary.

Nevýhodou je degradace

Kromě výhod ale má bohužel i nevýhody. Mezi ně patří například hořlavost, dále nasákavost, dále hořlavost. Pokud teplota stoupne nad 70 °C, pak polystyren degraduje. Podobný vliv na něj mají také organická rozpouštědla. Dále je negativním jevem, že dochází ke stárnutí tohoto materiálu. Neodolá tlaku a rovněž je minusem jeho určitá objemová nestálost. A konečně musíme samozřejmě zmínit i to, že není ekologický.

Označování písmeny

Můžete pořídit expandovaný polystyren označený písmenem Z, tedy základní vhodný na podlahy a stěny. Desky nemají takovou přesnost a není stabilizovaný (Stabilizací rozumíme, že formy vyplněné polystyrenovou pěnou se nechají ještě před vlastním rozřezáním na desky odležet. Druhou kategorií je polystyren charakterizovaný písmenem S. čili stabilizovaný. Jeho desky vykazují vyšší přesnost a hodí se na podlahy a střechy. Pokud u expandovaného polystyrenu najdete F, pak jde o velmi přesný fasádní materiál užívaný na kontaktní zateplovací systémy. Čísla uváděná u označení vyjadřují pevnost v tlaku.

Extrudovaná varianta

Dále můžete na stavbě použít také polystyren extrudovaný známý též pod zkratkou XPS. Doporučuje se tam, kde je izolace ohrožována vlhkostí. Může být součástí podlahové izolace nebo izolovat ploché střechy. Jeho objemová hmotnosti je stejná jako u expandovaného polystyrenu. Plusem je právě nízká hmotnost, dá se také dobře opracovat. V tlaku má velkou pevnost, také není příliš nasákavý, což právě zařazuje do izolací odolných vůči vlhkosti. Dobrou zprávu je, že je možné ho vyrobit jako desky systému pero-drážka. Minusy jsou velmi podobné jako o expandovaného polystyrenu, tedy degradace za vyšších teplot, to je 75 °C a také za působení organických rozpouštědel a neekologičnost. 

Pozor na teplá místa

Hodí se tedy polystyren na běžné izolace, které provádíte na stavbě domu? Jistěže ano. Vykazuje dobré tepelně izolační vlastnosti. Ovšem příliš neakumuluje teplo. Pokud polystyren použijete, myslete na to, že neodolá příliš vysokým teplotám. Uvažujete-li o jeho využití na fasádě domu, kde je například v době horkého léta teplota přes 70 °C nebo v místnostech, kde z různých důvodů panuje vyšší teplota. Tam byste zvolit jiný materiál.

Zdroje: Pricewise Insulation, Retrofoam, Letstalkscience

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalova , Publikováno: 01.03.2024
Reklama
Reklama