Stavby z vrbového proutí k užitku i na hraní

Stavby z vrbového proutí k užitku i na hraní
Stavby z vrbového proutí k užitku i na hraní. K symbolům jara patří vrbové proutí. Většina z nás si z něj umí představit jenom velikonoční pomlázku. Tento někdy podceňovaný materiál ale má širší využití.

Vynikající vlastnosti

Máte-li v okolí svého domova vrbu s pěkným proutím, měli byste jí věnovat pozornost, a to nejenom v souvislosti s blížícími se Velikonocemi. Někteří muži vrbové proutky ořezávají na zmiňovanou pomlázku neboli mrskut či jak se jí různě krajově říká. Není to ale jediná možnost, jak toto velmi odolné a pružné dřevo využít. Málokterý strom totiž nabízí materiál s takovou kombinací vlastností.

Zajistěte si vlastní zdroj materiálu

Jestliže vrbu nemáte v blízkosti a rádi byste se těšili z pohledu na ni a užitku, který poskytuje, je možné si ji na zahradě vysadit. Potřebuje hlinitopísčitou půdu, ideálně někde v nížině. Musí mít dost vlhkosti, takže pokud máte někde vlhčí lokalitu nebo dokonce potok tekoucí přes pozemek, je jeho břeh přesně to pravé místo pro tenhle krásný strom. Ale pozor. Pokud si myslíte, že vrba potřebuje vysloveně zamokřenou půdu, tak to se mýlíte. Ideální je vlhko, ale s mírou, protože její kořeny potřebují pro správný růst vláhu, ale také vzduch. Když se rozhodnete vrbu zasadit, první rok je nutné vysazené pruty okopávat, a to zhruba třikrát. V pozdější letech už bohatě postačí jedno okopání. V prvním roce je nutné během zimy proutí ostříhat. Další roky už by měly růst silnější použitelné proutky.

Přístřešek i stěna pro pnoucí rostliny

Proutí je skvělým materiálem na pletení košíků. Pokud se ve vašem okolí nenachází nikdo, kdo by tohle umění ovládal, a chtěli byste se to naučit, poohlédněte se po nějakých kurzech. Dále se z vrby dají zhotovit různé přístřešky. Můžete si tak vytvořit třeba přírodní kryt k zahradnímu posezení na lavičce. Nenechavé sluneční paprsky, vítr a déšť vám potom neublíží. Vybudujete si příjemný stín. Kromě toho může proutí tvořit vynikají oporu a kostru pro křehčí pnoucí rostliny jako jsou trvalky a letničky. Jinou variantou jsou pro změnu různé oddělovací zástěny, které rozdělí zahradu. Můžete díky tomu získat třeba soukromý prostor k odpočinku, na který nebude vidět. Je to příjemnější a hezčí varianta než klasický drátěný plot. Konečně může se zrodit i šikovný proutěný kompostér.

Vyrobte svým dětem hřiště

Pokud máte děti, představuje proutí materiál, ze kterého jim můžete vyrobit krásné a ekologické atrakce na hraní. Tunely, domečky, bludiště, prolézačky. Pořídíte tak levně celé dětské hřiště. Díky pružnosti se proutky snadno ohýbají do různých tvarů. Dlouho vydrží, takže herní prvky nebudou záležitostí na jednu sezónu. Všechno působí přirozeně, zároveň je minimální pravděpodobnost, že by se mohly zranit.

Zdroje: Sanfte Strukturen, Medium, NM, Village Square

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalova , Publikováno: 01.03.2024
Reklama
Reklama