Jak na rekonstrukci koupelny v paneláku?

Jak na rekonstrukci koupelny v paneláku?
Jak na rekonstrukci koupelny v paneláku? Koupelny v paneláku se vyznačují umakartovými jádry. Spousta lidí si je přebudovává na standardní zdi. Jak přitom postupovat, abyste neudělali chybu?

Zdi z porobetonu

Když se rozhodnete pro rekonstrukci panelákové koupelny, jde o to, že vybouráte umakartové jádro. Protože takové jádro jenom opravit je spíše dočasným řešením. Za pár let byste stejně museli přikročit k radikálnějším úpravám. Na místě stávajících umakartových příček vybudujete nové zdi postavené z porobetonu. Tento materiál se jeví jako nejvhodnější pro dané účely. Snadno se s ním pracuje.

Potřebujete povolení

V případě, že budete zasahovat do nosné konstrukce domu, měli byste k tomu mít potřebné stavební povolení. To si musíte obstarat s předstihem. Když nosné konstrukce domu zůstanou nedotčené, stačí pouze stavbu ohlásit. Pokud si nejste jistí postupem, nejlepší je zajít na stavební úřad a přeptat se přímo a hned budete vědět. Zároveň je třeba informovat sousedy a SVJ. Nejde jenom o to, že práce způsobí hluk, ale bude také nutné zavřít přívod vody ve stoupačkách.

Můžete udělat prostorové změny

Buď můžete zachovat stávající půdorys nebo lze také zkusit spojit koupelnu a WC do jedné místnosti. Pak můžete trochu čachrovat s místem. Třeba vám zbude nějaké místečko navíc, které se dá využít i jinak. Dobrou volbou se může stát začlenění malé vany, pokud jste dosud měli jenom sprchový kout. Případně se vejde pračka, která předtím stávala jinde. Je dobré se poradit třeba s bytovým architektem, který vymyslí šikovné řešení, když si sami nevíte rady.

S Ytongy se dobře pracuje

Porobetonové zdi jsou ideální pro tento účel, a to hned z několika důvodů. Máte k dispozici sortiment tvárnic v několika šířkách, což je velká výhoda. Můžete jsi proto zvolit tu nejvhodnější šířku pro vaše účely. Zajití vám dostatečnou tloušťku. Jsou přiměřeně nosné, aby se do nich bez problémů dala instalovat sanitární technika. Nejsou ale nadměrně silné, aby zbytečně neubýval prostor, který je v paneláku obvykle nedostatkový. Tvárnice Ytong se dají dobře opracovávat. Bez problémů je rozříznete pilou. Není problém do nich také vyrýt žlábek, pokud tudy potřebuje vést nějaký žlábek. Můžete je lepit, takže práce je jednoduchá a rychle přibývá.

Některé práce potřebují odborníka

Prvním krokem rekonstrukce je samozřejmě vybourání starého jádra a následné odklizení sutin a nepořádku. Potom přijde na řadu stavba příček. Jak bourání, tak zedničinu zdatný kutil zvládne sám. Na co ale budete potřebovat instalatéra je samozřejmě položení nových rozvodů a jejich připojení ke stoupačkám. Také třeba zavěšené WC si žádá odborníka. Naproti tomu třeba pokládání kachliček také šikovný kutil zvládne. Složitějším zásahem ale může být třeba instalace posuvných dveří.

A co ceny?

Jak je to s cenami? Pochopitelně záleží na tom, jaké materiály a sanitární vybavení si vyberete. Obecně platí, že zhruba polovinu celkových nákladů tvoří práce. Celková cena se může pohybovat asi od 50 000 do 250 000 Kč, ta dolní hranice připadá v úvahu, pokud budete pracovat svépomocí a nesáhnete po nejdražších materiálech.

Zdroje: Homes to Love, Novale, Apartment Therapy,

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalova , Publikováno: 04.03.2024
Reklama
Reklama