Jaký typ zahrady si zvolit?

Jaký typ zahrady si zvolit?
Jaký typ zahrady si zvolit? Určitě chcete, aby okolí vašeho domu bylo upravené. Když si budujete zahradu, existují různé koncepce. Uvádíme možnosti, které vás mohou inspirovat.

Jde o souhru

Někdo má v tom, jakou zahradu budovat, od začátku naprosto jasno. Jiný ale váhá a rád by našel nějaký vhodný tip. Přinášíme vám ho. Ne všechny koncepty se hodí všude, roli hraje také prostředí a charakter vašeho domu. Zahrada by měla s domem tvořit jednotný celek a zapadnout do okolí. Důležité je vytvořit vzájemnou souhru. Zahrada zároveň musí být funkční a plnit vaše očekávání. To může být různé od prostoru pro relaxaci až po maximální využití pro pěstování ovoce a zeleniny.

Důležitá kritéria

Jaká kritéria zvážit v případě, že chcete budovat novou zahradu tzv. na zelené louce nebo upravit tu stávající? Především jde o celkový charakter terénu. Je pochopitelné, že jinak bude vypadat zahrada na rovině nebo ve svahu. Lišit se bude i v případě, zda jde o mírný nebo prudký svah. Dále hrají roli klimatické a přírodní podmínky. Logicky – jiné rostliny se dají pěstovat v nížinách, jiné v horách. V tomto smyslu je důležitá i orientace podle světových stran. Samozřejmě se bude jiným rostlinám dařit na jižním a na severním svahu. Jakou funkci by měla zahrada splňovat, zda jenom poskytovat užitek, sloužit pro okrasu nebo zkombinovat obě varianty. Ve hře jsou i osobní preference, protože někdo chce raději zachovat přírodní podobu pozemku, někdo je přítelem anglických trávníků.

Francouzská

Když chcete mít všechno dokonalé, je vhodnou volbou francouzská zahrada. U ní vsadíte na geometrické tvarování a dokonalý zástřih keřů a stromů. Každá rostlina má pevně dané místo. Jestliže zvolíte tento typ zahrady, potom musíte mít zajištěnu pravidelnou a dokonalou údržbu, protože každý nedostatek je vidět. 

Anglická

Máte-li v úmyslu nechat přírodě trochu prostoru, potom je vhodnější anglická varianta. Tady už nevládne taková pravidelnost jako u francouzské varianty. Něco může proto působit nahodileji, nicméně i tady jde o promyšlené řešení, jak keře a stromy rozmístit. A důraz se tu klade na udržování trávníku. Tady je výhodou, že můžete přírodě trochu popustit kreativitu. I tak je ale pravidelná údržba nutná. 

Orientální

Pokud jste milovníky orientu, můžete zvolit orientální zahradu. Tady se dají uplatnit kameny různých tvarů, dřeviny, voda v podobě jezírek a potůčků. Dominují keře stříhané do bochníčků, mechy a trávy, květin bývá pomálu. Povolena je tu nepravidelnost. Dále se objevují různé doplňující prvky typu luceren, váz nebo můstků a pavilonků. Údržba je třeba.

Venkovská

Dále můžete volit venkovskou podobu, kde se prolíná pravidelně sekaný trávník se zeleninovými záhony, ovocnými stromy. Mohou zde být záhony květin nebo jejich ostrůvky. Dělícími prvky mohou být dřevěné ploty, pergoly s pnoucími květinami. Také zde se neobejdete bez pravidelné péče.

Přírodní nebo kamenná

Jinou variantou může být snaha přizpůsobit se místu – sázet jenom rostliny typické pro danou lokalitu, žádné cizí druhy a nechat přírodě velký prostor. Opačným případem je, když je lokalita velmi suchá a nehostinná a nedá se na ní pěstovat prakticky nic. Tam je možné vysadit jenom suchomilné rostliny, nebo vytvořit pouze kamennou zahradu.

Zdroje: Eden, Howstuffworks, Celkau, Growinganything

Zdroje foto: Fraapik.com



autor: Helena Stejskalova , Publikováno: 05.03.2024
Reklama
Reklama