Jaké dřevo je nejlepší na parkety?

Jaké dřevo je nejlepší na parkety?
Jaké dřevo je nejlepší na parkety? Pokud jste se rozhodli pro parketovou podlahu, bude užitečné promyslet možnosti, jaké dřevo na ni použit. Roli hraje spousta kritérií.

Důležité vlastnosti

Dřevo použité na parkety ovlivňuje vzhled, trvanlivost, odolnost opotřebení, životnost a cenu podlahy. Podíváme se na různé druhy dřeva, které se na parkety běžně používají.

Dub

Dub je odolný a všestranně použitelný. Nabízí se ve světlých i tmavých odstínech. Hodí se pro podlahové plochy s vysokým provozem; skvěle vypadá v tradičním i moderním prostředí. Dub je možná nejoblíbenější volbou pro parketové podlahy, a to především kvůli své přirozené odolnosti a bohaté struktuře. Dubové dřevo se dodává v různých odstínech, což umožňuje vybrat si tón, který sladěný s vaším interiérem. Dobře se natírá barvi, takže máte další možnosti přizpůsobit si odstín.

Ořech

Ořech nabízí bohaté, tmavé tóny s jemným zrnem. Je známý svými sytými barvami a složitými vzory vláken. Používá se pro luxusní nebo moderní interiéry; Nejvhodnější je tam, kde je nízký provoz a zatížení. I když je měkčí než dub, nabízí elegantní vzhled.

Javor

Javor vyniká světlou barvou s jemnou hladkou kresbou. Má vysokou odolnost. Hodí se pro světlé, moderní interiéry; je vhodný pro oblasti s vysokým provozem.

Třešeň

Třešeň má teplé, načervenalé tóny, červenohnědou barvu, která s věkem tmavne. Je použitelná v místnostech, kde potřebujete teplý a zralý vzhled. Nejlépe se hodí pro formální a intimní prostředí. Není vhodná pro místa s vysokým provozem a zatížením podlah.

Borovice

Borovice má světlou barvu, často obsahuje suky, má měkčí dřevo. Proto mohou být borovicové parkety náchylné k promáčknutí a poškrábání. Hodí se do interiérů v rustikálním nebo venkovském stylu. Nejlepší je pro místnosti s nízkým provozem. Je levnější, než tvrdého dřevo jako je dub nebo ořech.

Teak

Teak je charakterem olejové dřevo, extrémně odolné, odolává také vlhkosti. Má výraznou zlatohnědou barvu, která časem tmavne. Dobré je hlavně do koupelen a kuchyní nebo místností s vysokým obsahem vlhkosti.

Bambus

Bambus je technicky vzato trávou; je silný, šetrný k životnímu prostředí. Dobrý pro udržitelné, moderní interiéry, vhodný pro střední až vysoký provoz.

Bílý ořech

Dřevo z bílého ořechu je velmi tvrdé, s různou zrnitostí a barevnou škálou. Je ideální do místností, kde je vyžadována extrémní odolnost; funguje i v rustikálním prostředí.

Proč nejraději dub a ořech?

Dub i ořech vynikají svými vlastnostmi. Dub pro svou odolnost a všestrannost, možnost povrchových úprav a moření. Ořech na druhé straně přináší pocit luxusu a tepla.

Jaké dřevo se doporučuje?

Výběr správného dřeva pro parketovou podlahu je zásadní, protože ovlivní nejen estetiku, ale také životnost a údržbu vaší podlahy. potřebách:

  • Pokud je hlavním kritériem dlouhá životnost, doporučuje se dub. Má odolné dřevo, které nenaruší zub času a vhodné je pro místa s vysokým provozem, jako jsou chodby a obývací pokoje.
  • Pro ty, kteří chtějí svému domovu dodat nádech luxusu, je ořech tou nejlepší volbou. Jeho tmavé, syté tóny místnost povýší.
  • Pokud uvažujete o parketové podlaze do koupelny nebo kuchyně, ideální by byl teak nebo kompozitní dřevo s odolností proti vlhkosti.
  • Borovicové a laminátové verze parketových podlah jsou méně nákladné, ale nemají srovnatelný vzhled jako výše jmenované. Nemusí být tak odolné jako parkety z tvrdého dřeva.
  • Pokud hledáte dřevo, které je univerzální z hlediska barvy a povrchové úpravy, dub je opět spolehlivou volbou. Jeho přírodní tóny poskytují neutrální základ, který se hodí téměř do každého stylu dekoru.

 

Zdroje: Wood and Beyond, ESB Floring, The Spruce, Fame Hardwood

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalova , Publikováno: 06.03.2024
Reklama
Reklama