5 tipů na zahradní ploty poskytující soukromí

5 tipů na zahradní ploty poskytující soukromí
5 tipů na zahradní ploty poskytující soukromí. Plot zahrady někdy bývá kompromisem. Potřebujete zachovat soukromí, a proto děláte kompromisy v oblasti designu. Nabízíme řešení splňující obě kritéria.

Jak si zajistit dostatek soukromí před všetečnými pohledy sousedů a kolem jdoucích? Možností je spousta.

Smíšený živý plot jako dobrá volba pro přírodu

Prvním řešením je vytvořit stěnu v podobě živého plotu. Nemusí to být jenom keře či stromky, můžete nechat obrůst drátěnou nebo vrbovou konstrukci popínavými rostlinami jako je popínavý břečťan nebo lomikámen. Můžete kombinovat více druhů rostlin a dřevin. Ve vzájemné symbióze zakryjí mezery a vytvoří krásně zelenou stěnu. Smíšené živé ploty, kde budou keře, popínavé rostliny, traviny a další druhy se promění v živou masu, která bude ve své pestrosti krásná po celý rok. Může poskytnout úkryty pro hnízdící ptáky i malé savce, květy uspokojí včelky a čmeláky. Do zahrady přitáhnete řadu živočichů. Je to mnohem hezčí a pro přírodu užitečnější než jednodruhový živý plot. Také mnohem lépe vytvoří ochrannou stěnu vašeho soukromí.

Popusťte uzdu kreativity

Další variantou je fototapeta nebo nástěnná malba, která oživí starý dřevěný nebo cihlový plot. Staré dřevo je nutné předtím očistit a obrousit, případně vyplnit otvory, také cihly musíte očistit. Natřete povrch základním nátěrem a poté se můžete umělecky vyjádřit. Pokud se necítíte na kreativní tvorbu, můžete plot polepit fototapetou ladící s okolím a exteriérem zahrady.  Další možností je starý dřevěný či cihlový plot natřít dvěma k sobě ladícími barvami, které nenaruší harmonii přírody. Vytvoříte na nich třeba plochy či pásy ze žluté a hnědé.

Palety jako levné rustikální řešení

Pokud byste rádi nový plot pořídili hodně levně, můžete použít na jeho výrobu palety. Je to ekologický materiál. Potřebujete palety obrousit, musíte mít sloupky a rám, na který je budete ve svislé poloze přibíjet. Je nutné je ošetřit nátěrem, aby neshnily. Zahradě dodají rustikální vzhled na vnitřních stranách vytvořit poličky, na které umístíte květináče s kvetoucími rostlinami. To bude ještě působivější. Dalším levným, a přitom zároveň efektním řešením může být použití starých dřevěných okenic jako plotových panelů. Také ovšem budou chtít nový nátěr.

Lehký a přirozený bambus

Určitě jste v řadě zahrad viděli, že jejich majitelé chrání svoje soukromí tím, že na drátěný plot přichytí modré plastové fólie. Vypadá to jako pěst na oko. Určitě se nechcete řadit k takovým barbarům. Když už chcete nějak zneprůhlednit drátěný plot, využijte k tomu bambusové zástěny, které vypadají přirozeněji a zapadnou do okolního prostředí. Navíc jsou lehké, snadno se s nimi manipuluje. Můžete si sami nařezat podle potřeby. Pokud se do bambusu zamilujete, můžete zkusit pěstovat i živý bambusový plot.

Vrbová harmonie

Příjemně bude působit také oplocení z vrbových větviček. Můžete použít panely z pleteného vrbového proutí. Jestliže jste si pletení z proutků osvojili, nemusíte panely pořizovat, ale můžete si je vyrobit sami na míru podle svých potřeb. Bude to vypadat velmi efektně a vše dokonale zapadne do zeleně ve vaší zahradě. Když bude poblíž živá vrba obrostlá proutím, tím lépe.  

Zdroje: Ideal Home, Dwell, Jackson Fencig, Ergeon,

Zdroje: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 07.03.2024
Reklama
Reklama