Obstojí dřevostavba jako trvalé bydlení?

Obstojí dřevostavba jako trvalé bydlení?
Obstojí dřevostavba jako trvalé bydlení? Vlastníte dřevostavbu, a máte pocit, že jde pouze o sezónní bydlení? Možná vás to překvapí, ale nemusí to tak být.

Nízkoenergetická stavba

Skutečně je to tak. Dřevostavba nemusí být pouze přechodným bydlištěm na léto. Klidně v ní můžete žít celoročně. Navíc se může jednat o nízkoenergetickou stavbu, která není nákladná na zbudování ani na samotný provoz. Její pořízení vás nebude stát tolik jako zděný rodinný dům a také vytápění může být levnější. Dají se pořídit i mobilní dřevostavby. Proč stále více lidí uvažuje o tomto způsobu bydlení?

Různé prostorové varianty

Důvodem je skutečnost, že mají velmi dobrou tepelnou izolaci. Konstrukce bývá masivní. Dokáže vás velmi dobře ochránit před chladným počasím i v zimě. K izolaci se totiž používají panely, které mají mnohem větší efektivitu než dobře známá skelná vata. Můžete si také pořídit typové mobilní dřevěné domky, které se svými rozměry vyrovnají garsonce nebo 1+kk či 2+kk. Jde o 24 m2 nebo také 48 m2. Podle potřeby ale můžete mít třeba i větší, a to 80 m2, což je jako 3+1 nebo 4+1. Existují buď typová řešení, nebo se dá vše podřídit vašim potřebám. Je možné si nechat všechno postavit na klíč.

Nepotřebujete sítě

Z pohledu vnitřní dispozice si můžete vybrat klasické typové řešení, mnoho dodavatelů umožní upravit dispozice podle vašich potřeb. Dům si můžete nechat dodat tzv. na klíč, kompletně vybavený, vymalovaný s dokončenou koupelnou i fasádou. V podstatě vám dům dovezou, zasadí na pozemek a dům je připravený k okamžitému nastěhování. Pokud zvolíte dřevostavbu na klíč, výhodou je, že se snadno a rychle instaluje. Není ani nezbytně nutné mít zasíťovaný pozemek, dá se využít agregát na výrobu elektřiny, fotovoltaika. Nejlepší je mít připravenou základovou desku, ale řešením jsou i železobetonové dlaždice. Další variantou je, že se do budování pustíte svépomocí. Samozřejmě, že to trvá déle, ale zase máte všechno přesně podle svých představ.

Plusy a minusy

Jak tedy dopadá porovnání dřevostavby a zděného domu, pokud jde o trvalé bydlení? Dřevostavba už dávno ztratila punc méněcenného bydlení. Izolační materiály jsou dnes na takové úrovni, že se nemusíte obávat zimy. Plusem zděného domu je delší akumulace tepla, ale dřevostavbu zase vytopíte mnohem rychleji. Stavba zděného domu je nákladnější a pomalejší. S dřevostavbou klidně ušetříte 10-15 % na celkových nákladech na stavbu. Dřevostavba má tenčí zdi, což přinese prostorové úspory.

Zdroje: Foxblocks, Think Wood, Food and agriculture Organisation, Forest, Blumer Lehmann

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 07.03.2024
Reklama
Reklama