Ekologická izolace z kamenné vlny

Ekologická izolace z kamenné vlny
Ekologická izolace z kamenné vlny. Jde o stavební izolaci vyrobenou ze směsi kameniva. Vykazuje různé velmi užitečné izolační vlastnosti. Zároveň splňuje velmi přísná ekologická kritéria.

Zdrojem je sopečná hornina

Kamenná vlna, známá také jako minerální, vzniká spřádáním roztaveného proudu horniny, strusky z ocelové pece a recyklovaných materiálů. Vyrábí se převážně ze sopečné horniny a skládá se ze 70 % z přírodních surovin včetně čediče, dolomitu a podobných hornin, které se obvykle taví v kupolové peci se zdrojem energie obsahujícím uhlík.

Výrobní proces

Složení kamenné vlny tvoří čedič, struska a brikety (recyklovaná kamenná vlna), které se skladují v silech. Tyto suroviny se pak automaticky zváží a smíchají s koksem. Tato směs se taví spalováním koksu při zahřátí na více než 1 500 °C. Vznikají vlákna, která se dostávají do talkové komory a poté vrství na podložku. Vytváří se více vrstev, aby se dosáhlo širšího rozsahu plošných hmotností. Pomocí válečkového systému lze vícevrstvou vlněnou deky nasměrovat a stlačit. Krimpování narovnává vlákna a zlepšuje jejich mechanické vlastnosti. Výrobky impregnované pojivem se dostanou do pece vyhřáté na více než 200 °C. Horký vzduch, který prochází přikrývkou z kamenné vlny, polymeruje pryskyřici, která dodává přikrývce její konečnou tloušťku a konzistenci. Tento výrobní proces zajistí kamenné vlně její vlastnosti.

Odolná proti požárům, zvukotěsná izolace

Slouží jako zvuková, protipožární a tepelná izolace, Odolává teplotám vyšším než 1 000 °C a nepřispívá k rozvoji a šíření ohně ani k uvolňování toxických plynů. Pohlcuje zvuk a tím slouží jako účinná akustická izolace. Nesměrová struktura izolace z kamenné vlny je hustší než tradiční izolační výrobky, což významně pomáhá absorbovat akustické vlny a snižuje intenzitu a šíření hluku. Kamenná vlna snižuje proudění vzduchu a tím i přenos zvuku. Poskytuje vyšší odpor proudění vzduchu pro lepší útlum zvuku. Užívá se hlavně tam, kde je třeba dosáhnout vysoké požární odolností a maximální akustické izolace.

Minimální změny rozměrů

Kamenná vlna odpuzuje vodu, ale je propustná pro páry, což znamená, že dlouhodobá hodnota R není ovlivněna vlhkostí v průběhu času. To je způsobeno inherentním vysychajícím potenciálem produktu, který je také odolný vůči hnilobě a plísním, takže zaručuje zdravé prostředí. Rozměrová stabilita je důležitá. Kamenná vlna si zachovává své vlastnosti v průběhu času, což znamená, že po celou dobu životnosti domu nebo budovy jsou nízké náklady na údržbu. I při dlouhodobých změnách teploty a/nebo vlhkosti dochází jenom k minimálním odchylkám rozměrů. Snižuje tepelný tok, Obvykle se z 50 % vyrábí z recyklovaného materiálu. Pokud uvažujete o kvalitní izolaci s co nejlepšími vlastnostmi a velmi dlouhou životností, je kamenná vlna rozhodně správnou, a navíc ekologickou volbou.

Zdroje: Rockwool, Isover, Paroc, Knauf insulation

Zdroje foto: Pixabay.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 10.03.2024
Reklama
Reklama