Inspirace pro obklady do kuchyně

Inspirace pro obklady do kuchyně
Inspirace pro obklady do kuchyně. Pokud rekonstruujete kuchyň, na řadu přijdou i obklady kuchyňské linky. Nemusí být nudné. Zkuste být odvážní a kreativní. Přinášíme tipy, jak na to.

Plánujte do detailů

Už dávno jsou pryč doby, kdy jedinou nabídkou kuchyňských obkladů byly dlaždice o rozměrech 10 x 10 cm, a ro ještě obvykle jednobarevné. S těmi se moc kouzlit nedalo, maximálně kombinovat dvě nebo více barev. Dnes máte mnohem širší možnosti. Jde o to sladit obklady s celkovým designem linky i samotné kuchyně. Proto je třeba k rekonstrukci kuchyně přistoupit jako k celku a uvažovat už ve fázi plánování i o těchto detailech. Podstatným faktorem je také funkčnost a údržba.

Velké formáty se vyplatí

V kuchyni bývají dobrým řešením velkoformátové obklady. Jsou méně náročné na údržbu, protože platí, že čím menší počet spár, tím snazší úklid. Tato místa vždy byla riziková z pohledu usazování špíny a zrodu plísní. Na druhou stranu velkoformátové řešení může být nákladnější, to znamená větší vstupní investici. Z dlouhodobějšího pohledu se ale zpravidla vyplatí. Výrazné geometrické velkoformátové vzory jsou v kurzu.

Slaďte odstíny a nebojte se originálních tvarů

V současnosti už jsou na trhu spárovací hmoty antibakteriálního charakteru. Snižují rizika vzniku plísní. Také se dají sehnat v různých odstínech a tím pádem je snadno sladíte s designem dlaždic. Proto výše uvedené obavy z pokládání a údržby obkladů z malých dlaždic už nemusí být strašákem. Dnes frčí třeba menší podlouhlé dlaždice, ze kterých můžete vytvořit třeba cihlový nebo rybí vzor. Trendem jsou například tmavé barvy čedičového odstínu nebo smaragdu či různých odstínů hnědé. Pokud jde o tvary dlaždic, objevují se i zakřivené. Provedení obkladů sice bude náročnější, ale vytvoříte si příjemný efekt pohybu. Nemusíte se bát ani originálních tvarů dlaždic, třeba šestiúhelníků.

Sklo, ruční glazování i 3D frčí

Kromě klasických dlaždic jsou nyní k dispozici i ty vyrobené z tvrzeného skla. Pokud máte odvah, můžete zvolit právě takové. Dobrým tipem z této kategorie je grafosklo. V čem je originální? Dá se do něj zapéct fólie opatřená vaším grafickým motivem, který si připravíte. Sice samozřejmě půjde o finančně nákladnější řešení, ale zároveň se budete pyšnit originálem, který nikdo jiný nemá. Naprostou originalitu vytvoříte keramickými ručně glazovanými dlaždicemi. Každý kus je unikát, ale vstupní investice bude nákladnější. Můžete zkusit i 3D dlaždice.

Retro styl nestárne

Spousta lidí u nás miluje retro styl. Patříte-li i vy k jejich příznivcům, můžete dát průchod této vášni. I z klasických jednobarevných dlaždiček se dají vytvořit neotřelé a zajímavé vzory, chce to jenom trochu popustit uzdu fantazii a nebát se i odvážnějších barevných a vzorových kombinací.  In jsou dnes třeba klasické dlaždice v rozmanitých odstínech modré – tímhle stylem nikdy nic nezkazíte. To samé platí pro dlaždice s rustikálními motivy.

Oblíbený je kov, fantazii se nekladou meze

Někdo naopak vyznává žhavé trendy budoucnosti a oblíbil si chladný a lesklý kov. Potom může být vhodným tipem obklad kuchyňské linky v podobě nerezové desky. Je ale třeba počítat s náročnější údržbou, protože špína a stopy prstů jsou zde hned vidět. Volba je ale na vás. Důležité je všechno sladit, aby kuchyň působila harmonicky. Hodně lidí proto používá buď stejný či velmi podobný materiál na pracovní desku linky a na obklady. Jiný dá naopak přednost výraznému kontrastu. Pokud jde o barvy, fantazii se meze nekladou, oblíbené jsou i výrazné černobílé vzory, stylová šedá, výrazné vzory, šachovnice.

Zdroje: The Tile Shop, The Spruce, Houzz, Ideal Home

Zdroj foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 10.03.2024
Reklama
Reklama