Tapetování zvládnete svépomocí

Tapetování zvládnete svépomocí
Tapetování zvládnete svépomocí. Pustili jste se do rekonstrukce bytu? Možná uvažujete o tom, zvolit místo vymalování místností tapety. Při troše šikovnosti zvládnete tento úkol sami.

Snadná údržba

Nejdříve si ale položte otázku, jestli dát přednost vymalování nebo tapetám. Postavte si vedle sebe plus a minus obojího. Tapety vykazují delší životnost, protože zpravidla bývají omyvatelné. Pokud budete věnovat trochu času pravidelné údržbě, špínu snadno odstraníte. U malby takovou šanci nemáte, protože ta absorbuje třeba výpary z kuchyně nebo vlhkost. Nezbude tedy než malbu škrabat a znovu vymalovat.

Vliesové nebo vinylové?

Pokud se tedy rozhodnete sáhnout po tapetách, máte široký výběr materiálů. Výborné jsou vliesové tapety vykazující vysokou propustnost vůči parám, odolávají vlhkosti. Díky těmto vlastnostem mají dlouhou životnost, aniž by změnily své rozměry. Podobně dobrou volbou jsou vinylové tapety vhodné na různé povrchy včetně třeba umakartu, sádrokartonu nebo cihel. Jsou velice odolné vůči vlhkosti, snadno s jejich pomocí skryjete různé nedostatky zdi, proto jsou velice oblíbené. Hodí se i do koupelny nebo kuchyně.  Vliesové tapety jsou zase skvělou volbou pro obývací pokoj nebo ložnici.

Spočítejte množství

Prvním krokem je zjistit, jaké množství tapet budete potřebovat podle obvodu stěn. Počítejte s přídavky na prostřihy a zarovnání, musíte počítat i s tím, že vzory musí navazovat. Dobré je proto vzít si roli navíc. Je dobré mít role ze stejné výrobní série, aby byly v podání barev zcela totožné.

Jak zvládnout lepení

Začněte důkladným čištěním stěn. Je třeba odstranit malbu, stěrkou vše vyhladit do roviny. Nesmíte tapety lepit na mokré stěny, mohly by plesnivět. Na čerstvou stěrku se nanáší penetrační nátěr, ten může být i z vrstvy lepidla. Musíte si vyznačit linie s pomocí olovnice, abyste tapety nenalepili nakřivo. Záleží na druhu tapet. Někdy lepidlo natíráte válečkem pouze na stěnu, ale nikoliv už na zadní stranu tapety. Nejlepší je vytvářet překryvy v rozích nebo v členitějších místech zdi (výklenky apod.). Tam jsou méně nápadné. Pokud je nutné lepidlo natírat i na tapetu, potřebujete několik minut čas na nasáknutí. U vinylu je to cca 5 minut. Ohlídejte si, aby tato doba byla u jednotlivých pásů stejná, pak bude vše dokonalé.

Pozor na správnou teplotu

Po přitisknutí tapet na zeď vše perfektně vyhlaďte tapetovacím kartáčem, aby nevznikly nějaké záhyby, nezůstaly někde bubliny vzduchu nebo nadbytek lepidla. Provádějte vyhlazení od středu ke stěnám místnosti. U bordur, zakončení v podobě pásů, si namalujte vodorovné čáry, abyste je nalepili rovně. Při procesu lepení a schnutí by mělo být zapnuté topení a neměly by být otevřená úplně všechna okna. Rychlé schnutí by způsobilo vznik boulí. Proto je třeba zajistit optimální podmínky schnutí – ideálně teplotu 18 °C a žádný průvan.

Zdroje: Real Simple, This Old House, Family Handyman, Architectural Digest,

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 11.03.2024
Reklama
Reklama