Co pěstovat ve fóliovníku?

Co pěstovat ve fóliovníku?
Co pěstovat ve fóliovníku? Pořídili jste si fóliovník? Možná teď přemýšlíte o tom, co v něm pěstovat, abyste dokázali maximálně využít jeho možností. Poradíme.

Sáhněte po skleníkových odrůdách

Stát se dobrým zahradníkem není zase tak složité, chce to jenom si promyslet, co bude nejvhodnější ve fóliovníku pěstovat a investovat do péče o rostliny svůj čas a energii. Které rostliny zasadit? Pokud jste zahradní fóliovník už postavili a teď se rozhodujete, čím ho osázet, především si uvědomte, že dovnitř patří jenom odrůdy určené pro skleníky. Určitě nekupujte polní odrůdy, s nimi byste pod sklem bohatou úrodu určitě nezískali.

Papriky a rajčata patří mezi ideální plodiny

Poraďte se zkušeným zahradníkem v zahradnictví, který vám doporučí nejvhodnější skleníkové odrůdy jednotlivých plodin. Mohou to být rajčata, cukety, papriky, okurky, to jsou ideální plodové rostliny do fóliovníku. Většinou se jedná o hybridní odrůdy s označením F1, ty se s prostředím uvnitř fóliovníku sžívají velice dobře a nabídnou bohatou úrodu.

Udělejte si podrobný plán

Dále se v podmínkách panujících ve fóliovníku velmi dobře pěstují i saláty, kedlubny a ředkvičky nebo mrkev. Důležité je udělat si i podrobný plán, kam co zasadit. Třeba pod rajčata můžete umístit drobnější zeleninu – ředkvičky, kedlubny, mrkve. Pod papriky se nic dalšího nevejde, okurky si také žádají dost velký prostor.

Nezapomeňte na větrání a přípravu půdy

Krátce před výsadbou byste měli zahradní fóliovník dobře vyvětrat. Důležitá je správná příprava půdy. Zahrňte do ní kompost, ze kterého budou rostliny získávat dostatek živin. Salátové okurky ocení i chlévskou mrvu. Myslete i na to, že rostliny budete muset během růstu stabilně přihnojovat.

Opatrně se zálivkou a nezapomeňte na stínění

Zálivka musí být rovnoměrná a prováděná nejlépe ráno. Nevhodná je poledne v plném slunci, ale i večer, protože rostliny zůstanou za tmy vlhké a ve fóliovníku se vytváří prostředí pro tvorbu hub a plísní. Jako nejlepší se jeví kapénková závlaha nebo podmáčení, při kropení zůstávají listy vlhké. Zalévejte dešťovou vodou. Nezapomeňte ani na stínění fóliovníku pomocí stínících clon nebo nátěru.

Zdroje: Johnny´s Seeds, Greenhouse Grower, Greenhouse Management

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 12.03.2024
Reklama
Reklama