Jakou oázu pro relaxaci vytvořit na zahradě?

Jakou oázu pro relaxaci vytvořit na zahradě?
Jakou oázu pro relaxaci vytvořit na zahradě? Chcete na zahradě relaxovat? Pokud ano, pravděpodobně se rozhodujete, zda pořídit altán nebo pergolu. Obě volby mají své výhody.

Prostor ke grilování

Závisí na vás, čemu se chcete v tomto klidném koutku věnovat, od toho se bude odvíjet vaše rozhodnutí o koupi.  Zahradní pergola je tvořena lehkou dřevěnou nebo kovovou konstrukcí, po které se mohou pnout rostliny. Obvykle nebývá zastřešená. Můžete ji postavit k opěrné zdi rodinného domu. Při prvním grilování pak pochopíte, že pergola ke zdi je ideální právě pro letní posezení s přáteli, zvláště pokud na ni budete vstupovat dveřmi z kuchyně či jídelny. Zavedete-li k pergole kabel elektrického vedení a umístíte světlo, můžete grilovat i do pozdního večera.

Samonosné řešení

Chcete-li si vytvořit posezení těsně sousedící s domem, například na terase nebo u vstupu do domu a pravidelně grilovat i za horšího počasí, pořiďte si zastřešenou pergolu. Zároveň mohou pergoly tvořit okrasný prvek, například spojení branky a vchodu do domu. Nejširší možnosti umístění má samonosná pergola, která nepotřebuje upevnění do fasády a můžete ji přemisťovat.

Romantické posezení

Samostatně stojící zahradní altán má trochu jiný účel. Jde o stavebnici domku s lehkou dřevěnou, plastovou nebo kovovou konstrukcí a zastřešením. Může i nemusí mít boční stěny, obvykle bývají boční stěny do cca jedné třetiny výšky stavby. Altán můžete umístit kamkoli na zahradě. Věnujte proto výběru místa pozornost. Najděte si klidný koutek, kam neproniká ruch a zároveň poskytuje pěkný výhled na zahradu.

Místo k odpočinku

Více než ke grilování se altán hodí k odpočinku a příjemnému posezení, úkrytu před nepřízní počasí. Zároveň tvoří i architektonický prvek, mnohdy dominantu zahrady. Potřebujete-li posezení těsně u domu na terase, lépe se hodí pergola. Ta je ideálním prostorem pro grilování nebo pořádání večírku přátele, pro odpočinek v zahradě je naopak vhodnější altán.

Zdroje: The Spruce, Gates Garden Centre, Pation and Gardens Hading, Renson

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 08.03.2024
Reklama
Reklama