Zámková dlažba svépomocí

Zámková dlažba svépomocí
Zámková dlažba svépomocí. Pokud si chcete připravit zámkovou dlažbu svépomocí, není to tak složité, jak by se mohlo zdát. Díky tomu významně ušetříte peníze. Práce se ale dají zvládnout bez problémů.  

Vytvořte podloží

Především je důležité dělat pozorně přípravné práce, jinak výsledek nebude kvalitní. Dále je nutné provádět spárování za sucha. Zámkovou dlažbu můžete umístit různě podle vlastní potřeby na zahradu, na příjezd ke garáži, ke vstupu do domu, zkrátka kam si vymyslíte. Prvním krokem je příprava podloží pro dlažbu. Musíte si nejdříve stanovit hranice prostoru, na kterém dlažba bude. Vykopejte pak podloží. Jakou hloubku kopat?  Záleží na tom, jakou zátěží bude dlažba trpět. Jiná je situace, když po ní budete jenom chodit, jiná, když po ní budou jezdit auta. Ve druhém případě je nutné kopat alespoň do hloubky 85 cm. Když půjde jenom o trasu pro pěší, postačí klidně i 35 cm.

Nepodceňte podklad

Dalším krokem je zhutnění podkladu pomocí válcování. Tím se podloží zpevní. Podstatné je zajistit také sklon dna dlažby. Vrstva podkladu musí ve všech místech stejně hluboká. V opačném případě musí dojít k propadu dlažby. Je třeba udělat dvě podkladové vrstvy. Ta první je hrubá a měla by mít vrstvu asi 25-35 cm. K jejímu vytvoření poslouží kamenná drť, která má zrna 16-32 mm. Ke zhutnění použijte vibrační desku. Na ni potom přijde jemnější podklad vysoký cca 10-15 cm. I tuto druhou vrstvu je nutné zhutnit. Mezi vrstvy dejte obrubníky v místech, kde jsou plánované.

Poslední vrstva

Třetím krokem je navrstvení drti se zrnitostí 2-5 mm, případně 4-8 mm. I tato vrstva musí být v dokonalé rovině. Docílíte to pomocí dřevěných nebo ocelových latí. Sem už ale nesmíte šlapat, aby nedošlo k propadu. Teprve v tomto okamžiku se můžete pustit do pokládání dlažby. Na pěší cesty postačí dlažba silná 60 mm. Budou-li po dlažbě jezdit auta, potom by měla být o 20 mm silnější. Během pokládání klepejte gumovou palicí nejprve do nejnižšího místa dlažby po nejvyšší. Přitom dávejte pozor, abyste nenarušili spodní vrstvu pod dlažbou. Případné řezy dlažebních kostek provádějte pomocí diamantové pilky.  

Závěrečná tečka

Poslední etapou je vyspárování dlažby. Potřebujete křemičitý písek se zrnitostí do 4 mm. Tím zasypte mezery, které se nacházejí mezi jednotlivými dlaždicemi. Pokud byste zvolili vápenný nebo hlinitý písek, potom vzniká riziko, že v dlažbě poroste tráva. Spárujte, pokud možno ve slunných a suchých dnech. Je nutné, aby i písek byl suchý. Jakmile dokončíte spárování, musíte vše ošetřit vibrační deskou, která má plastový návlek, abyste dlažbu nepoškodili. Udělejte to ze dvou směrů. Jak podélně, tak i příčně.

Zdroje: Nitterhouse, Landscapemanagement, Graniterock, Evergreenlandscape

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 16.03.2024
Reklama
Reklama