Jak často sekat trávník?

Jak často sekat trávník?
Jak často sekat trávník? Každý trávník je jiný a roste jinou rychlostí. Trávník plný jemných kostřav může růst pomaleji než ten klasický a trávník ve stínu poroste pomaleji než trávník na slunci.

Kdy a do jaké míry sekat trávník?

Když sekáte trávník, nikdy byste při jednom sečení neměli odstranit více než třetinu výšky trávy. To rostliny stresuje. Malé a časté sekání ale podpoří šíření trávy do stran a vytvoří mnohem zelenější a hustší trávník.

  • leden–únor: V závislosti na počasí buď minimální nebo žádné sekání
  • březen:Jedno nebo dvě sekání tento měsíc, zhruba jednou za čtrnáct dní, ale ponechte větší výšku trávníku.
  • duben–květen: Bude nutné alespoň jednou týdně, možná i dvakrát týdně, pokud je růst intenzivní. Vyšší teploty a stále vlhká půda způsobí, že tráva poroste nejrychleji v celém roce.
  • červen–srpen: V tomto ročním období obvykle stačí sekat jednou týdně. Růst bude stabilnější, protože vlhkost půdy klesá. Pokud je sucho a trávník je velmi suchý, bude nejlepší přestat sekat a nechat trávu delší, pokud nepřijde déšť.
  • září–říjen:Sekejte jednou nebo dvakrát týdně, pokud je růst silný. Může to být období rychlého růstu podobné jaru. Půda je od léta teplá a deště obnoví vlhkost. To znamená, že podmínky pro pěstování jsou skvělé. Nepřestaňte sekat příliš brzy.
  • listopad–prosinec: Sekání jednou za čtrnáct dní by mělo stačit k udržení trávníku. Budou-li teploty mírné, trávníky mohou růst rychleji, než se očekávalo.

Kdy přestat sekat trávu?

Jednoduchá odpověď je, když přestala růst a už sekání nepotřebuje. Obvykle to bude koncem listopadu nebo začátkem prosince. Mrazy mohou zastavit růst, takže sekejte až do prvních tuhých mrazů, pak máte čas na servis sekačky a její přípravu na příští rok. Dopoledne nebo pozdní odpoledne je obvykle nejlepší čas na sekání trávníku. Není vhodné sekat ráno, když je trávník vlhký od rosy, Tráva se tehdy spíše trhá, než čistě seká, což vede ke vzniku chorob. Poledne může být příliš horké, intenzivní slunce může stresovat čerstvě posekanou trávu. Pozdní večer může být příliš pozdě. Jakmile je rostlina uříznuta, produkuje mízu, která jí pomáhá hojit se. To vyžaduje čas, a pokud je řez proveden příliš pozdě, rostlina je otevřená a může v temné vlhké noci dojít k napadení houbami a chorobami.

Jak nakrátko sekat?

Pro trávník doporučujeme výšku sečení 25–30 mm, aby byl zajištěn co nejlepší střih. Menší sekání může vést ke skalpovanému vzhledu, zatímco příliš vysoká tráva může ztížit sekání, pokud nemáte velmi výkonnou benzínovou sekačku. Posekáte-li trávu ve správné výši, kořeny se snáze dostanou k vodě a živinám, což vede k odolnému trávníku, který se dokáže vyrovnat se stresem.

Jaký druh sekačky použít?

Existují dva hlavní druhy sekaček, vřetenové a rotační. Rotační je vhodnější pro rovné trávníky. Příliš si neporadí s vysokou trávou, takže bude nutné ji sekat velmi často, abyste dosáhli nejlepších výsledků. Rotační sekačka nebude sekat tak čistě jako vřetenová, ale bude mnohem všestrannější, poseká delší trávu a poradí si s jejím zvlněním. Pro většinu trávníků doporučujeme tento typ sekačky. Bez ohledu na to, jakou sekačku si vyberete, všechny sekají travní list nožem. Pokud je nůž sekačky tupý, roztrhá trávu. Když je stéblo trávy posekáno, uvolní mízu, která ránu zahojí. Čím čistší je řez, tím snazší je pro rostlinu regenerace. Když se stéblo natrhne, nejenže se déle hojí, také je otevřené napadení plísněmi a chorobami, ale můžete také vidět tuto mízu jako hnědou oblast na špičce listu, takže trávník může vypadat hnědě a stresovaně, pokud použijete nesprávnou techniku sečení.

Zdroje: Perfect Lawn care, Gardening Know How, The English Garden

Zdroje foto: Freepik,com

 



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 17.03.2024
Reklama
Reklama