Zahradní nábytek: Je lepší HDPE nebo PVC?

Zahradní nábytek: Je lepší HDPE nebo PVC?
Zahradní nábytek: Je lepší HDPE nebo PVC? Chcete si s přibývajícími teplejšími dny pořídit na terasu či do zahrady venkovní nábytek, který by hodně vydržel? Dáme vám tip na trvanlivý materiál.

Imunní vůči klimatickým vlivům

Možná jste už rezignovali na venkovní nábytek z přírodního proutí.  Sice vypadá hezky, ale žádá si poměrně náročnou údržbu, chytají se ho plísně. Proto byste si na terasu raději pořídili křesílka, o která se nebudete muset tolik starat. Vrbové proutí je krásné, ale předměty z něj zkrátka vykazují řadu nevýhod. Ochránit zahradní nábytek není jednoduché. Proto byste raději dali přednost trvanlivému materiálu, který neohrozí špatné počasí. Pod tímto pojmem se skrývá PE proutí a PVC proutí a také proutí ze syntetické pryskyřice. PE je zkratka pro polyethylen a PVC je polyvinylchlorid, což jsou oba vysokomolekulární polymery. Materiály se vzhledem velmi podobají tradičnímu proutí (jako je ratan nebo vrba) a zachovávají si vlastnosti, jako je odolnost a pružnost. Syntetické proutí je imunní vůči vnějším vlivům, protože je odolné proti vlhkosti, vyblednutí, skvrnám a praskání. Je navíc levnější a snadněji se čistí než přírodní proutí.

Dva hlavní materiály

Většina materiálů pro tkaní nábytku a dalších předmětů pro venkovní použití je vyrobena z HDPE (polyethylen s vysokou hustotou), vylepšeného polymeru. HDPE je termoplastická pryskyřice vytvořená polymerací ethylenu, má neprůhlednou bílou barvu. PVC je amorfní látka, která má obvykle podobu bílé pryskyřice nebo světle žlutého prášku. Před použitím je nutné ji nejprve upravit. Při výrobě proutí s použitím PVC materiálu se často používají stabilizátory, maziva, pomocné látky, barvy, výztužné prostředky a další přísady. Tyto materiály se zpracovávají na jednotné ploché, oválné prameny, ze kterých se na železných rámech vytváří tkanina nábytku a dalších výrobků. Materiály jsou k dispozici v různých barvách.

Srovnání: HDPE vs PVC

Přestože HDPE i PVC jsou plasty, liší se tvrdostí, průhledností, použitelností, pevností. Při použití pro venkovní nábytek je HDPE odolnější než PVC díky své zvýšené pevnosti. HDPE neovlivňují změny teploty a jiné povětrnostní podmínky, takže proutěné výrobky z HDPE mohou být umístěny venku po celý rok. Kromě toho má HDPE zvýšenou odolnost proti vlhkosti. V neposlední řadě má HDPE proutí elegantnější a přirozenější vzhled než proutí z PVC. Výsledkem je, že HDPE proutí je pro výrobu venkovního nábytku běžnějším materiálem.

Vydrží venku?

Tzv. venkovní proutí odolává nepříznivému prostředí. Pokud jde o syntetické proutí, UV světlo nepředstavuje žádný problém, i když je mu materiál vystaven 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. Nejde jenom o venkovní nábytek, materiál se používá v různých výrobcích pro venkovní prostory, včetně květináčů, stínidel lamp, luceren, ptačích budek a zahradních dekorací. Odolává vodě. Je skvělým materiálem, pokud se nechcete zabývat pravidelnou náročnou údržbou. Snadno se čistí, netvoří se na něm plísně.

Zdroje: Artex Nam An, Wayfair, Breezesta,

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 30.03.2024
Reklama
Reklama