Přírodní proutí poslouží nejenom na pomlázku

Přírodní proutí poslouží nejenom na pomlázku
Přírodní proutí poslouží nejenom na pomlázku. Vrbové proutí je velmi všestranným materiálem, který se hodí pro výrobu rozmanitých doplňků a nábytku do bytu i na zahradu.

Prastará výrobní technika

Pletení z vrbového proutí je považováno za nadčasovou výrobní techniku, se kterou si dokážete vytvořit širokou škálu odolných domácích potřeb pro vnitřní i venkovní prostory. Zrodila se už někdy před 5 000 lety. Použití rostlin s pružnými pruty jako je ratan a bahenní tráva k výrobě například nábytku bylo poprvé pozorováno ve starověkém Egyptě, ale v současné době lidé využívají pro přírodní proutěné výrobky jiné tvárné rostliny. My se nejčastěji setkáváme s vrbou

Široké použití nejenom nábytku

Dnes je proutí pravděpodobně jednou z hlavních možností pro zhotovení vnitřní i venkovní dekorace. Proutí nejen vypadá dobře díky své přirozené barevné paletě, ale dokáže také vytvořit zářivé odstíny. Známe ručně vyráběný nábytek, ručně vyráběné proutěné koše, proutěná zrcadla, proutěné květináče na rostliny a dekorace v podobě proutěného podnosu, to vše najdete v ložnici, kuchyni, obývacím pokoji, na terasách a v dalších venkovních prostorách.

Přírodní proutí není příliš odolné

Je zřejmé, že vlastnosti přírodního proutí se příliš nehodí pro venkovní použití, zejména v případě vlhkosti, deště, sněhu. Přírodní proutěné výrobky by proto neměly být vystaveny přímému slunečnímu záření a měly by být uchovávány mimo oblasti s vysokou vlhkostí. V opačném případě ztratí svoji původní barvu, zplesniví nebo nadměrně vyschnou, zkřehnou a zlomí se.

Je proutí ekologické?

Přírodní proutí je ekologické. Tento typ proutí pochází z rychle obnovitelných, biologicky odbouratelných rostlin. Přírodní proutí je ale náchylné k poškození vlhkostí a UV zářením. Dopady neustálého vystavení UV záření a zadržování vlhkosti se nejprve projeví jako vybledlé barvy, poškozený povrch. Stále existuje několik přírodních proutěných výrobků, které lze použít pro venkovní výzdobu, jako je párty nádobí, terasové židle a přenosné lucerny. Tyto doplňky je ale vždy třeba uklidit do míst, kde na ně nebude působit nepřízeň počasí.

Proč proutí plesniví a jak plíseň odstranit?

Přestože má přírodní proutí mnoho vynikajících výhod, je díky hygroskopickým vlastnostem vysoce náchylné k tvorbě plísní. I když přírodní proutěné výrobky jsou již správně vysušeny a zpracovány, plíseň na proutěném koši se může časem objevit, pokud je uchováván ve vlhkém prostředí. Tyto mikroorganismy zanechají skvrny a nepříjemné pachy na domácích potřebách a nábytku. Odstranění plísní z proutěného nábytku lze provést buď amoniakem, nebo bělidlem. K čištění nábytku od uvolněných nečistot použijte prachovku z peří. Poté pomocí kartáče s měkkými štětinami namočeným ve směsi 50 % vody a 50 % bělidla vydrhněte všechna postižená místa, abyste odstranili plíseň. Pokud se rozhodnete použít amoniak, smíchejte dvě polévkové lžíce s cca 4 litry vody a vytvořte čisticí roztok. Aplikujte roztok metodou stříkání nebo mokrým hadříkem. Nezapomeňte jej vydrhnout čerstvou vlhkou houbou. Nakonec nechte proutěný nábytek uschnout na vzduchu ve stinné, ale nevlhké části dvora.

Jak udržujete proutí?

Musíte zajistit ochranu zahradního nábytku z vrbového proutí.  Pokud chcete prodloužit životnost přírodních proutěných domácích potřeb a nábytku, měli byste je pečlivě konzervovat. Odstraňte prach vysavačem nebo kartáčem. V případě, že tyto výrobky mají odolné skvrny nebo plísně, doporučujeme použít k vyčištění měkký kartáč a mýdlovou vodu s jednou nebo dvěma lžícemi amoniaku. K čištění těžko přístupných míst můžete použít i měkký zubní kartáček. Pravidelné natírání a výměna roztřepených pramenů navíc pomáhají udržovat dobrý vzhled.

Zdroje: Artex Nam An, Wicker Warehouse, Patio Productions

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 29.03.2024
Reklama
Reklama