Jak odstranit z nábytku kroužky od vody?

Jak odstranit z nábytku kroužky od vody?
Jak odstranit z nábytku kroužky od vody? Nábytek vyžaduje péči, proto byste mu měli věnovat náležitou pozornost. Jde o to, jak odstranit důlky a mokré stopy po sklenicích.

Aby důlek zmizel

Pokud se vám náhodou podaří promáčknout váš starožitný nábytek (obvykle se to stane, když něco upustíte na jeho povrch), existuje způsob, jak to odstranit. Můžete takový postup použít pouze v případě, že povrch zbavíte staré povrchové úpravy. Dá se použít pouze na masivní dřevo, nikoli na dýhované dřevo. První věc, kterou musíte udělat, je odstranit starý lak z povrchu, poté navlhčit velký kus látky a složit jej zhruba na velikost žehličky. Zapněte žehličku na nízký stupeň a položte hadřík na důlek. Položte žehličku na vlhký hadřík a chvíli podržte a poté zkontrolujte promáčklinu. Dřevo začne bobtnat a důlek začne mizet. Možná budete muset tento proces provést několikrát, abyste dosáhli výsledku, ale dávejte pozor, abyste dřevo nespálili tím, že necháte žehličku zapnutou příliš dlouho a hadřík udržíte vlhký. Druhou možností je dát na důlek malou loužičku vody a nechat přes noc nasáknout, protože tím také nabobtná dřevo a vytáhne promáčklinu. Na druhou stranu stopy po vodě budou viditelné.

Můžete použít vosk

Problém s těmito metodami spočívá v tom, že pak musíte povrch obrousit brusným papírem a povrch znovu vyleštit. U tohoto druhu opravy je lepší nejprve požádat o radu restaurátora, protože pokud se jedná o opravdu kvalitní kus starožitného nábytku, můžete způsobit více škody než užitku. K dispozici jsou také voskové tyčinky na vyplnění malých promáčklin, takže to může být také jednodušší varianta.

Odstranění značek vodních kroužků

Může být velmi nepříjemné, když se vám na povrchu starožitného nábytku objeví vodní stopa od sklenice. Nejprve vyzkoušejte oživovač laku, protože pomáhá odstranit většinu kroužků z vody. Také oživí lesk, takže získáte bonus navíc v podobě čistého vyleštěného kusu nábytku. Na závěr vždy použijte na nábytek včelí vosk. Alternativou je zahřát malé množství olivového oleje a do teplého oleje vmíchat asi čtvrtinu množství parafínu, aby se obě hmoty spojily. Smíchanou tekutinu vetřete čistým hadříkem do prstencové značky a nechte několik hodin působit. Přebytečný přebytek vyleštěte a pokud to nefungovalo, opakujte několikrát, dokud nedosáhnete požadovaného efektu. Po dokončení vždy navoskujte oblast.

Můžete použít i metylakohol

Poslední věc, kterou můžete vyzkoušet, je smíchat bramborovou mouku s bílým octem, dokud nezískáte hustou pastu. Naneste tuto pastu na kroužek a nechte působit přes noc. Druhý den odstraňte suchou pastu a povrch navoskujte. Existují i jiné způsoby, jak kroužek odstranit pomocí metylalkoholu, ale to je docela nebezpečné a riskantní, protože to může poškodit povrch. To je potom lepší nechat na profesionálovi.

Zdroje: Antiques World, Enbook, How Stuff Works

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 04.04.2024
Reklama
Reklama