Jak připravit skleník na sezónu?

Jak připravit skleník na sezónu?
Jak připravit skleník na sezónu? Co dělat ve skleníku na přelomu března a dubna? Ve skleníku na vaší zahradě byste už také neměli otálet a věnovat se pilné práci.

Úklid a dezinfekce je důležitá

Pro zahrádkáře, kteří to myslí se svojí zahradou vážně je postavení skleníku nezbytností. Mnohdy ho využijí i v zimě. Už jsme psali o tom, že musíte připravit skleník na novou sezónu. Přípravu nepodceňujte. Pokud jste s ní ještě nezačali, je poslední šance. Ve hře je samozřejmě bohatá úroda. Opravte pečlivě všechny škody způsobené zimou. Nezbytná je také dezinfekce, nejenom mýdlovou vodou, třeba roztokem s přídavkem hypermanganu. S tlakovou myčkou půjde čištění nejlépe. Houby a škůdci pak nebudou mít prakticky žádnou šanci u vás uspět – podmínkou je ale aktivní boj proti nim. Buď využijte práce jejich přirozených nepřátel nebo aplikujte hubící postřiky.  

Dostatečné větrání

Jakmile přijdou slunné dny, při kterých se teplota udrží a slunce nezajde za mraky, otevírejte skleníkové větrací otvory, aby dovnitř mohl vzduch a vyhnali jste ze skleníku vlhkost. Nedostatečné větrání je jedním z hlavních důvodů, proč skleníkové rostliny trpí houbovými chorobami. Chcete-li tomu zabránit, zajistěte dostatek větracích otvorů a jejich správné umístění, aby umožňovaly dobrou cirkulaci vzduchu ve skleníku. V ideálním případě to zahrnuje dva lamelové větrací otvory umístěné nízko na obou stranách a dva střešní větrací otvory nahoře. Pokud můžete, investujte do automatického otevírání ventilace. V horkých dnech to vašim rostlinám může zachránit život. Pokud z jakéhokoli důvodu zapomenete otevřít větrací otvory, automatický otevření zajistí, že horký vzduch může stále unikat, čímž zabráníte usychání rostlin.

Zajistěte rostlinám stínění

V létě musíte chránit rostliny před ostrým sluncem, proto už teď časně zjara investujte do stínící sítě, kterou přehodíte přes každou stranu skleníku. Můžete také namontovat vnitřní žaluzie, ale ty jsou drahé a mohou překážet rostlinám nebo květináčům, v nichž jsou umístěny. Můžete také použít levnou tmavší barvu, kterou lze smýt.

Zkuste pěstovat melouny

Dejte do skleníku kvalitní pěstební substrát s dostatečným obsahem dusíku. Můžete přidat i kompost. Rostliny ve skleníku můžete pěstovat třemi způsoby: v pěstebních pytlích, v květináčích nebo na záhonech. Do skleníku můžete nyní zasadit předpěstované papriky chilli i ty sladké, saláty, rajčata, lilky, salátové okurky, to bývají v našich podmínkách nejčastější rostliny, kterým zahrádkáři rezervují ve sklenících místo. Ale můžete se pustit i do lecčehos jiného. Třeba do pěstování melounů buď ze semínek nebo koupit mladé rostlinky. Bude se jim dařit v dlouhém a velmi teplém létě. Také sladký hrášek vysejte do hlubokých květináčů a uchovávejte jej ve skleníku nebo na slunném parapetu. Další možností je také pěstování ve fóliovníku.

Zdroje: Gardeners´World. Love The Garden, Greenhouse Stores

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 31.03.2024
Reklama
Reklama