Na co nezapomenout v ovocné zahradě na konci března?

Na co nezapomenout v ovocné zahradě na konci března?
Na co nezapomenout v ovocné zahradě na konci března? Práce je spousta. Můžete vysazovat nové stromy a keře, pečovat o ty stávající, aby jejich větve byly obtěžkány spoustou plodů.

Co sázet a jaké ovoce sklízet v březnu?

Samozřejmě, že roubování stromů už máte za sebou. Jeho postup jsme podrobně popsali. Přelom března a dubna je v ovocné zahradě časem pro výsadbu ovocných keřů a stromů, jako jsou meruňky, ostružiny, černý rybíz, třešně, fíkovníky, angrešt, hroznové víno, moruše, broskve, švestky, kdoule, maliny, červený rybíz. Rebarbora je jediným „ovocem,“ které lze v tomto ročním období na zahradě sklízet. Také můžete zasadit novou rebarboru a její rostliny mulčovat. Z loňské úrody ale možná ještě máte nějaké zásoby v podobě posledních jablek a hrušek, pokud jste měli to štěstí a měli dostatečné a vhodné prostory na jejich uskladnění. Na všechno ostatní si samozřejmě ještě budete muset dost dlouhý čas počkat. Lenošením ho ale trávit určitě nebudete. Je toho spousta, co byste měli udělat, aby letošní úroda byla bohatá.

Vyplejte prostor kolem stromů

Brzy se začnou objevovat vytrvalé plevele, jako je svlačec a pampelišky. Okamžitě je odstraňte a nejlépe je usušte a spalte. Nepřidávejte je na hromadu kompostu, protože jejich semena by se v něm uhnízdila. Zejména plevel kolem stromů s měkkým ovocem. Mnoho těchto odrůd má poměrně mělké kořeny a budou trpět, pokud budou mít konkurenci jiných rostlin, se kterými budou bojovat o vodu a živiny. Rostliny maliníku mohou začít vyrážet i mimo záhon, který jste jim vyhradili. Pokud můžete, vykopejte je, protože jinak se rozšíří do oblastí, kde je nebudete chtít a vytvoří džungli. Prořežte nové švestky do požadovaného tvaru a fíkovníky pěstované v nádobách.

Hnojení a ochrana proti hladovým ptákům a škůdcům

Na chráněném místě můžete zasadit nové třešně a jabloně. Vysaďte nové jahodníky, maliníky, angrešty. Stávající meruňky, rybíz, angrešt, nektarinky, broskve a maliny pohnojte kvalitním kompostem z hromady. Již rostoucí jahodníky obložte slámou, aby se vyvíjející se plody nedotýkaly půdy. Keře rybízu, borůvek, angreštů a malin opatřete sítěmi, abyste zabránili ptákům, aby se dostali k ovoci dříve, než je vy budete mít šanci sklidit.  Podepřete sítě holemi s obrácenými květináči na vrcholu každé z nich. Nezapomeňte čas od času odstranit síťovinu, aby se opylovači dostali lépe ke květům. Zkontrolujte, zda se na jabloních nevyskytují mšice. Mohou způsobit poškození rostlin. Použijte proti nim vodu nebo vhodný postřik. Sledujte situaci a v případě potřeby postup opakujte.

Chraňte kvetoucí stromy a zasaďte lesní jahody

Třešně, broskve, meruňky a nektarinky zakryjte rounem, abyste je ochránili před poškozením mrazem. Stále ještě mohou přijít chladné noci s mrazíky a byla by velká škoda, kdyby květy pomrzly.  Další vynikající ovoce, které můžete zasadit v březnu, jsou alpské jahody – známé také jako lesní jahody. Skvělá možnost je zasadit je do závěsných košíků. Vypadá to velmi dekorativně a zároveň slimáci nemají šanci se k nim dostat. Ideální jsou ně podmínky na slunci nebo v lehkém stínu.

Zdroje: Gardeners´World, Ideal Home, Love The Garden, Greenhouse Stores

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 30.03.2024
Reklama
Reklama