Co dělat v zeleninové zahrádce na sklonku března?

Co dělat v zeleninové zahrádce na sklonku března?
Co dělat v zeleninové zahrádce na sklonku března? Na sklonku března je co dělat i v oblasti zeleninové zahrady. Můžete vysévat a sázet o sto šest. Nepomeškejte ten nejvhodnější čas.

Sejte mrkev a ředkvičky

V zeleninové zahrádce je spousta práce. Pokud jste tak už neučinili, na záhony vysévejte salát, špenát, ředkvičku, petržel, mrkev, pastinák. Je nejvyšší čas to udělat, abyste mohli brzy sklízet první ranou úrodu. Například pastiňák je ale hodně citlivý na teploty a klíčí velmi pomalu. Proto ho vysejte až v okamžiku, kdy už je půda dost teplá.

Čas na sazečku a česnek

Vysaďte šalotku. Právě teď na konci měsíce je nejvyšší čas na cibuli sazečku a namořený jarní česnek.  Všechno, tedy, jak cibuli, tak šalotku a česnek sázejte v rozestupech zhruba 10-15 cm, aby rostliny měly dost prostoru k růstu. Výsevy na záhony je třeba v případě potřeby chránit ještě bílou netkanou textilií, protože nyní ještě jsou zvraty počasí běžné a mohou přijít chladnější dny nebo noční mrazíky. Ty by mohly vaši snahu o výpěstky zhatit.

Šup s brambory do půdy

Do hloubky asi 10-15 cm zasaďte hlízy topinamburů, a to ve vzdálenosti cca 30 cm od sebe, opět kvůli tomu, aby jednotlivé rostliny získaly potřebný prostor. Také rané brambory už by se měly objevit v brázdách na záhonech.

Nezapomeňte na pažitku

Trsy pažitky je vhodné přibližně každé tři roky rozdělit, rostliny tak zmladíte. Znovu je vysaďte do půdy obohacené kompostem nebo ještě lépe proleželým hnojem. Pažitku budete mít při ruce, když si jeden trs vysadíte do nějakého květináče na okně. Navíc si vyrobíte hezkou dekoraci. Můžete si koupit v zahradnictví různé druhy mladých bylinek a buď je ponechat v původních květináčích, nebo je zasadit do zahrady na místa, kde již půda dostatečně prohřátá. Získáte skvělý zdroj bylinek do kuchyně, ať už do polévek nebo k masu.

Opozdilci mají co dohánět

Už od počátku měsíce byste měli mít v truhlících vysetý na předpěstování celer. Pokud jste to ale zatím ještě neudělali, vrhněte se na to hned. Chcete-li urychlit vzcházení, namočte semena na dobu 24 až 48 hodin do vlažné vody. Opozdilci, kteří prošvihli únorové přípravy, mohou do truhlíku nebo do teplého pařeniště vysít rajčata a sladké papriky, chilli papričky a lilek, na které zapomněli v únoru. Do pařeniště dále vysejte zelí, pór a růžičkovou kapustu. Tyto košťáloviny si pro dobrý růst zaslouží pohnojit hnojivy bohatými na dusík. Zasaďte chřest. Plevel rychle klíčí, takže začněte okopávat záhony.

Zdroje: Gardeners World, The Spruce, Rural Sprout, Nature & Garden

Zdroje foto: Freepik.com

 



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 27.03.2024
Reklama
Reklama