Šetřete energií u drobné elektroniky, užívejte časovače

Šetřete energií u drobné elektroniky, užívejte časovače
Šetřete energií i u drobné elektroniky. Energetické úspory v domácnosti se promítnou do celkového rozpočtu. Není malých kroků. Každá koruna se počítá. Jak na to?

Odpojte zřídka používaná zařízení

Na úspory energie existuje spousta doporučení. Elektronická zařízení spotřebovávají energii, pokud jsou zapojena do zásuvky, i když jsou vypnutá (nebo v pohotovostním režimu). Obvykle je to mnohem méně, než když jsou zapnuté, ale když se to znásobí na každém zařízení ve vaší domácnosti každý den sedm dní v týdnu, 365 dní v roce, může to časem znamenat spoustu energetických ztrát. Vyhněte se tomu odpojením zařízení, jako jsou televizory, herní konzole atd., když je nepoužíváte. I když se vám do toho nechce, je určitě dobré odpojit vše, co můžete, když odjíždíte pryč, například když jedete na víkend nebo dovolenou.

Nabíječky používejte pouze tak dlouho, jak je to nutné

Možností, jak snížit spotřebu energie v domácnosti, je spousta. Nabíjení zařízení déle, než je nutné, může také znamenat zbytečné plýtvání energií. Vyhněte se tomu tím, že budete sledovat zařízení, když jsou nabitá, a po úplném nabití je ihned odpojíte. Když si uvědomíte, že každý v rodině má mobil a potřebuje ho nabíjet, je jasné, že se sčítá koruna ke koruně a úspora bude časem znát.

 Nastavení časovačů

Většina klimatizačních jednotek a ohřívačů obsahuje programovatelné časovače. Abyste se vyhnuli plýtvání, zkuste nastavit časovače pro všechny přístroje, kde to můžete udělat, abyste je používali pouze tehdy, když je potřebujete, na rozdíl od například nechávání topení zapnutého celou noc. Především úspory topení budou znatelné.

Vyberte si energeticky úsporné spotřebiče

To se snadněji řekne, než udělá, zvláště pokud máte omezený rozpočet. Starší a méně účinné spotřebiče však mohou spotřebovávat výrazně více energie než ty, které jsou konstruovány s ohledem na energetickou účinnost. Pokud modernizujete nějaké spotřebiče nebo vybavujete nový domov, vždy se snažte najít ty nejúčinnější, které můžete.

Stavějte z lepších materiálů

Pokud stavíte nový dům, můžete si vybrat, jaké materiály chcete použít. Bohužel stavitelé, architekti a developeři ne vždy vybírají nebo doporučují energeticky nejúčinnější materiály, ale můžete tak dosáhnout velkých úspor energie. Materiály jako beton, recyklovaná ocel, balíky slámy a další mohou být dobrou volbou, takže si před výběrem toho, z čeho budete stavět, udělejte nejprve průzkum s tímto cílem.

Používejte "chytré" domácí centrum

Domácí rozbočovače připojené k WiFi mohou být skvělým způsobem, jak monitorovat, ovládat a snižovat spotřebu energie. Chytrá domácnost vám také vrátí peníze do peněženky. Často jsou velmi cenově dostupné a mohou výrazně zlepšit vaše návyky při spotřebě energie, takže možná budete chtít do jednoho investovat, pokud jej ještě nemáte. K dispozici jsou také různé aplikace, které vám pomohou sledovat a řídit spotřebu energie. Vrcholem úspor energie jsou pasivní domy.  Dobrým řešením jsou ale také nízkoenergetické domy.

Zdroje: Hoymiles, , Energy, Energy Saving Trust

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 03.04.2024
Reklama
Reklama