DIY Jak si vyrobit vlastní solární panel?

DIY Jak si vyrobit vlastní solární panel?
DIY Jak si vyrobit vlastní solární panel? Fotovoltaika je velmi lákává. Ovšem pořídit si panely je dost nákladné. Možná jste to netušili, ale můžete si je vyrobit sami z vlastních zdrojů. Jak?

Zvládnete to sami

Základními součástmi solárního panelu jsou fotovoltaické články, dráty a materiál pro jejich zapouzdření, obvykle sklo. Všechny tyto materiály si můžete objednat online nebo zakoupit v železářství a jsou k dispozici v různých velikostech. Začněte v malém, je to jednodušší.

Postup krok za krokem

  1. Kupte si součásti solárních panelů, včetně solárních článků, elektrické vodiče a konektory a zapouzdřovacího materiálu (jako je sklo), dále páječku, přípojnice a epoxid. Dále překližku jako podkladovou desku, na kterou si narýsujete šablonu, kam budete solární články umisťovat. Mezi nimi vytvořte standardizovanou mezeru. Dále prkénka, ze kterých vytvoříte vnější rám. Poté změřte a ořízněte dírkovanou deskuna základě vnitřního rozměru šablony a vyvrtejte otvory (dva) do šablony a dírkované desky. Ty vám později pomohou připojit spojovací skříňku. Rozmístěte solární články podle vytvořené šablony. Protože je potřebujete připojit, pomocí vodičů, umístěte je vzhůru nohamana panel nebo zadní desku.
  2. 2. Nasaďte si rukavice a ochranné brýle.
  3. 3. Připojte přípojnice k solárním článkům. Změřte délku pájecího drátu potřebného pro solární články. Odřízněte pájecí nebo jazýčkový drát na požadovanou délku.
  4. 4. Připájejte dráty jazýčku, tedy vodiče k přípojnicím k přední a zadní části solárních článků, abyste vytvořili řetězce. Jak na to? Přitom musítenanést epoxid na přípojnice v zadní části článků. Poté pomocí páječky připájejte vodič na horní část přípojnice. Poté upevněte jejich pozice na panelu nebo zadní desce, naneste epoxid na přípojnice a připojte vodič sběrnice z jedné buňky k druhé pájením. Když jsou jednotlivé články spojeny, přeneste je do šablony s rámem a upevněte lepidlem.
  5. Na konci připojených článků zbydou přebytečné vodiče. Budete je muset svázat pájením na tyčový drát uprostřed. Přebytek je třeba zredukovat. Proveďte tento krok s každým nadbytečným vodičem a vytvořte sériový obvod. Hlavní konce různých řad vašich článků v systému solárních panelů se sběrnicovými vodiči budou připojeny k černým a bílým vodičům, zasunuty dvěma otvory, které jste vyvrtali dříve, a zabudovány do regulátoru nabíjení solárního panelu. Regulátor nabíjení se připojí k elektrické bateriia střídači pro napájení světel a dalších spotřebičů.
  6. 6. Otestujte připojení pomocí multimetru.
  7. Vzhledem k tomu, že všechny vaše solární panely jsou připojeny, je čas je zakrýt plexisklem. Předtím se však ujistěte, že jste na roh rámů (uvnitř) umístili malé bloky lepidla na dřevo. Poté nainstalujte plexisklo nad bloky a utěsněte je silikonovým tmelem.
  8. Připojte vodiče ke spojovací krabici. Jakmile správně umístíte buňky na šablonu a provedete potřebná připojení, připojte vodiče ke spojovací krabici. Zde je návod, jak to musíte udělat:
  • Připevněte propojovací krabici na zadní straně solárního panelu nad otvory, které jste vyvrtali ve druhém kroku.
  • Připojte vodič ze solárního článku ke spoji.
  • Zašroubujte spoj na místo.
  • Utěsněte boky spojů, například silikonovým tmelem.
  1. Utěsněte panel epoxidem. V neposlední řadě je to utěsnění okrajů solárních panelů silikonovým tmelem nebo epoxidem. Ujistěte se, že jste každou mezeru utěsnili silikonem, abyste zajistili, že se voda nedostane dovnitř solárních panelů.

Zdroje: CNET, Instructables, Skills Training Group, Anker

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 09.04.2024
Reklama
Reklama