Plánujete stavbu fotovoltaiky na domě?

Plánujete stavbu fotovoltaiky na domě?
Plánujete stavbu fotovoltaiky na domě? Pokud uvažujete o tom pořídit si solární panely na svůj dům a zajistit si tak vlastní spotřebu energie, poradíme možnosti a co byste měli zvážit.

Úvaha se vyplatí

Už skutečnost, že máte okna na jih, vám může pomoci uspořit až 30-40 % energie za vytápění. Když budete chtít využit sluneční energii ještě více, třeba na ohřev vody v domě, máte možnost instalovat na střechu fotovoltaické nebo fototermické panely. Použití solární elektřiny, kterou si sami vyrobíte, může významně snížit množství energie, kterou musíte koupit od svého prodejce. Solární systémy pro ohřev vody vám také mohou pomoci vyhnout se platbám za plyn, pokud byste používali plynové ohřívače vody. Rozhodně se vyplatí zjistit si více o výkupních cenách solární energie, pobídkách, instalačních a energetických společnostech. Ještě větší energetické úspory přinášejí nízkoenergetické nebo přímo pasivní domy.  

Dvě možnosti

Co vás čeká v případě, že byste se do budování solární elektrárny chtěli pustit přímo na svém domě? Můžete sáhnout po fototermických panelech. Ty obsahují teplonosnou kapalinu v uzavřeném okruhu. Ta teplo ohřáté sluncem dopraví dál. Energie se předává vodě v naplněném zásobníku. Účinnost dosahuje cca 40 %. V období mimo topnou sezónu (květen až září) je takto možné získat energii na kompletní ohřátí vody. V topné sezóně můžete za optimálních podmínek pokrýt až 60 % spotřeby. To se vyplatí. Druhou možností jsou fotovoltaické panely, Ty zajistí přeměnu sluneční energie rovnou na elektrickou energii. Jejich účinnost je ovšem nižší, asi 20 %. Na druhou stranu u fotovoltaiky je jednodušší instalace a celá konstrukce.

Úhel je důležitý

Co dělat, pokud se pustíte do stavby?  Buď můžete panely zabudovat rovnou do střechy, nebo využít speciální konstrukce, na které budou umístěny. Podstatný je rovněž úhel, v jakém se budou panely na střechu umisťovat. Proč? Z jednoduchých důvodů, slunce je totiž na obloze v různém ročním období v různém úhlu. Například pro zimu je proto nejvhodnější sklon panelů 60-75 *, pro léto zase 30-35 °. Jenže tohle nejde měnit. Proto se obvykle panely instalují na úhel 45 °. Ideální je instalace na jižně orientovanou střechu. Když nemáte tuto možnost, pak se účinnost snižuje o 20-30 %. Tyto faktory musíte všechny zvážit, než se rozhodnete, kdy a jak pustit do stavby, jakou firmu oslovit. Na fotovoltaiku také existují dotace.
Zdroje: Energy, Solar, CNET, Anker

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 08.04.2024
Reklama
Reklama