Chcete renovovat kuchyň? Někdy stačí i drobnosti

Chcete renovovat kuchyň? Někdy stačí i drobnosti
Chcete renovovat kuchyň? Někdy stačí i drobnosti. Uvažujete-li o rekonstrukci kuchyně, nemusíte mít vždy na mysli radikální proměnu. Někdy i menší zásahy mohou vytvořit velký efekt.

Nejde vždy o zásadní zásahy

Kromě ložnice je kuchyň nejpoužívanější místností v domě. Není proto divu, že je také číslem jedna, pokud jde o případné renovace domu. Ať už je vaše kuchyně velká nebo malá, vždy si přejeme více prostoru, který bude co nejergonomičtějii uspořádán pro vaření, moderní vybavení a svěží vzhled. Dobrou zprávou je, že i s malým rozpočtem můžete své kuchyni dodat něco nového. Nemusí to být vždy rozsáhlá a nákladná přestavba, často bývají užitečné i menší a snazší zásahy. Jednoduché a levné DIY změny, tedy takové, které zvládnete svépomocí, jako je natření skříněk novou barvou a případně jejich výměna, výměna svítidel a nový dřez a vodovodní baterie, to vše má velký dopad.

Vsaďte na otevřené police
I výměna pouze dvířek kuchyňských skříněk je skvělý a cenově dostupný způsob, jak dát vaší kuchyni nový facelift, aniž byste museli sáhnout hluboko do peněženky. I změna barvy na výmalbě může výrazně prospět a osvěžit prostor, dodat mu novou energii. Také změna obkladů je ve hře. Zvažte také odstranění některých horních skříněk a instalaci otevřených polic, Docílíte vzdušnějšího efektu. Horní skříňky obvykle nejsou příliš praktické, obsahují jednotné police, kde často dochází k plýtvání prostorem, uskladnění nádobí, kořenek apod. je nepřehledné. Otevřené police různého typu dávají širší možnosti, ukazují se jako praktičtější řešení pro uskladnění různých věcí. Dodejte své kuchyni osobitou pečeť.

Nezapomeňte na digestoř

Můžete také uvažovat o změně kuchyňského ostrůvku. Pokud jste připraveni věnovat čas a rozpočet na kompletní rekonstrukci, možná se budete chtít poradit s bytovým architektem, který vám pomůže co nejlépe využít váš prostor. Existuje celá řada trendů, například velmi pomáhají integrované odsavače par, tedy digestoře. Ty jsou samozřejmou součástí, která pomůže vyřešit odvětrávání, které je v mnoha kuchyních

Požádejte o pomoc bytového architekta

Když budete řešit kompletní rekonstrukci, architekt vám pomůže s ergonomií. To je velmi důležité. Kam umístit dřez, kam varnou desku s troubou, mikrovlnou troubu, lednici, myčku nádobí. Jde o to, aby provoz při vaření byl hladký a plynulý, nemuseli jste neustále přebíhat sem a tam. Vy si celou řadu věcí možná ani neuvědomujete, jak jste zvyklí se ve své kuchyni pohybovat léta, a právě bytový architekt vám může poskytnout nový pohled na věc pro plynulejší chod práce. Když už budete v kompletním bourání, není, je možné předělat i rozvody vody či elektřiny nebo plynu, bude-li to k prospěchu a zlepší plynulost provozu.

Zdroje: Country Living,

Zdroje foto: Freepik.com  



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 10.04.2024
Reklama
Reklama