Zelená fasáda jako efektivní řešení

Zelená fasáda jako efektivní řešení
Zelená fasáda jako efektivní řešení. Vnější podobu domu dodává fasáda. Dnes se všichni snaží, aby měla zajímavou podobu a pocházela z kvalitních materiálů. Jednou z možností je zelená fasáda

Berte v úvahu charakter stavby

V posledních letech je častým trendem zelená fasáda, tedy fasáda, kterou pokrývají zelené rostliny. Jaké druhy existují? Jaké rostliny se do nich dají zasadit?  Především musíte při rozhodování brát v úvahu charakter stavby. Dále je nutné zohlednit nejvhodnější typ rostliny. Pokud jde o větší souvislou plochu, mohou po ní růst samopnoucí rostliny. Jde-li ovšem o členitější zeď, pak jsou vhodnější různé podpůrné konstrukce. Důležité je také to, na jakou světovou stranu je fasáda orientovaná. Podle byste měli vybrat nejvhodnější rostliny. Dále jde samozřejmě o klimatické podmínky, i těm byste měli výběr rostlin přizpůsobit. Počítejte s tím, že rostliny budou hledat slunce.

Různé druhy rostlin

Můžete si vybírat z různých druhů rostlin, a to šlahounovitých, těmi se vzdušnými kořeny, dále úponkatých či úponkatých s terčíky nebo ovíjivých, případně takových, které mají více druhů těchto uchycovacích mechanismů. Buď může jít o vertikální zahradu, případně i panely se substrátem či plošné stěny bez substrátu – tam je umístěna geotextilie, na kterých bývají nosné desky, plachty z PVC a plsť z polyamidu. Rostliny se rozvíjejí mezi dvěma vrstvami polyamidu, aby podmínky co nejvíce připomínaly ty v přírodě. Dále mohou rostliny zachycovat podpůrné konstrukce ze dřeva, plastu nebo lan z oceli. Pro podpůrné konstrukce se hodí růže či vinná réva. Nebo je možné rostliny rovnou nechat pnout po stěně. Lze také vzájemně kombinovat více systémů.

Výhody i nevýhody

Díky zeleným fasádám můžete uspořit energii, potlačit okolní hluk, zlepší se také kvalita vzduchu. Zároveň to ale má i některá úskalí, třeba se může zvýšit vlhkost na stěně domu. Musíte zelenou stěnu pravidelně udržovat, stěna domu se může poškodit růstem rostliny nebo jejích kořenů. Také je třeba počítat s určitou investicí.

Zdroje: Urban Green-Blue Grids, Arch Daily, Archiweb

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 10.04.2024
Reklama
Reklama