Co pěstovat vedle rajčat pro jejich bohatší úrodu?

Co pěstovat vedle rajčat pro jejich bohatší úrodu?
Co pěstovat vedle rajčat pro jejich bohatší úrodu? Pěstovat rajčata, když víte jak, není zase taková věda. Ovšem jejich úrodu můžete ovlivnit i tím, jaké rostliny budete pěstovat v jejich společnosti.

Společné pěstování

Zahradníci dávno vědí, že rostliny, které vysadí ať už do skleníku či do zahrady, budou v nějaké vztahu. Zní to možná dost nadneseně, ale stejně jako se lidé vzájemně milují nebo nenávidí, tak i rostliny mohou třeba vzájemně spolupracovat. Pokud tomu tak je, jde o companion planting, tedy doprovodné pěstování. Pokud se v ní vyznáte, může vám to významně pomoci dosáhnout pěstitelských úspěchů. Když totiž k sobě vysadíte rostliny, které k sobě mají pozitivní vztah, budou se navzájem podporovat. Úroda pak ve výsledku bude bohatší a chutnější.

Zkuste měsíčky i chrpy

Pokud sázíte rajčata, potom jejich úrodu ovlivňuje zelenina zasazená v okolí i další rostliny, ať už jde o ty okrasné nebo plevel. Když se třeba nedaleko rostlin rajčat nacházejí měsíčky, má to pozitivní efekt. Tato květina přitahuje pestřenky, jejich larvy likvidují mšice. Měsíček také dokáže odpudit háďátka. Tedy rostliny rajčat budou chráněné od škůdců. Aksamitníky odpudí hlístice a jiné škůdce v půdě. Hmyz chránící rajčata před škůdci lákají i astry, chrpa nebo zlatobýl či afrikány.

Prospívající sousedství zeleniny

Ze zeleniny je dobrou volbou vysadit u rajčat cibuli a česnek. Látky v nich obsažené redukují výskyt plísní a také odpuzují řadů škůdců včetně mšic, háďátek, červů či mravenců. Takový efekt mají i ředkvičky. Dobrým zdrojem dusíku jsou pro rajčata sousedící fazole. Výskytu pozdní plísně na rajčatech pomáhá zabránit celer. Vhodnou volbou je i sousedství různých druhů listové zelenin, třeba zelí či salátů. Mrkev zase pomáhá provzdušnit půdu. Výhodné je sázení různých druhů zeleniny k sobě tehdy, když máte málo prostoru.

Pomohou i kopřivy

Škůdce odpuzuje bazalka a má také kladný vliv na chuť rajčatových plodů. Delikátnost chuti rajčat podpoří i tymián, šalvěj či oregano. Odolnost rajčat podporuje máta, odhání myši a mravence, zlepšuje chuť rajčatových plodů. Možná pro vás bude překvapením, že skvělá je i přítomnost kopřiv nedaleko rajčat. I kopřivy podporují chuť rajčat, zároveň pomáhají prodloužit čerstvost a také odhánějí škůdce. Když kolem rajčat vytvoří pokrývku řeřicha, pomůže udržet vlhkost v půdě.

Zdroje: MasterClass, The Spruce, Gardening Chores

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 13.04.2024
Reklama
Reklama