Jak ochránit stromy před nočními mrazíky?

Jak ochránit stromy před nočními mrazíky?
Jak ochránit stromy před nočními mrazíky? Duben sice patří k jarním měsícům, ale velmi často jsou pro něj typické změny počasí. Ty mohou poškodit už pučící stromy a z úrody pak nebude nic. Co s tím?

Není výjimkou, když teploty v dubnu klesnou pod nulu, a to hlavně v noci. Mrazíky a chladné počasí může přijít ještě během tohoto měsíce, přestože se řadí k těm jarním. Zejména pokud předtím panovaly výrazně vyšší teploty, mohou tyto teplotní skoky poškodit pupeny a květy i listy vašich stromů. Teploty pod bodem mrazu snadno zničí křehké nové nárůsty větviček. Výsledkem potom je, že úroda bude malá a strom se zarazí v růstu. Proto je nutné stromy před mrazem chránit.

Jak zabránit mrazivým škodám?

Stromy a rostliny náchylné k poškození mrazem zakryjte pytlovinou, prostěradly, plachtami atd., které sahají až k zemi, aby zachytily nahromaděné teplo od země. Použijte rám nebo kolíky, abyste minimalizovali kontakt mezi krytem a listy. Rostliny a stromy v květináčích přeneste na chráněnější místa.

Udržujte rostliny dobře zalité

Vlhká půda absorbuje více slunečního záření než suchá půda a během noci bude znovu vyzařovat teplo, to také stromům i rostlinám pomůže. Pokud máte velký strom, který potřebuje ochranu, spuštění postřikovačů v nejchladnější denní době (obvykle mezi 4:00 a 6:00) mu může poskytnout mírnou ochranu. Tato ochranná strategie využívá latentní teplo, které se uvolňuje, když se voda mění z kapalné na pevnou. Když se na povrchu listu tvoří ledové krystaly, čerpají vlhkost z listové tkáně. Škody způsobené touto dehydratací budou méně závažné, pokud rostlina není stresována suchem.

Další opatření

Odstraňte zpod korun stromů trávník a plevel. Holá půda nejlépe absorbuje a odráží teplo. Mulč z dřevní štěpky zabraňuje ztrátě půdní vlhkosti a izoluje kořeny. Rostliny citlivé na mráz vysazujte v blízkosti zdrojů odrážejícího tepla jako jsou budovy, zdi atd.

Pokud už mráz udělal škody

Nic ihned neodřezávejte. Poškození často není zdaleka tak hrozné, jak se zpočátku zdá. Tkáň, o které jste si mysleli, že je mrtvá, může znovu růst. Pokud je odumírání silné, chraňte nezastíněné části kmene/větví před sluncem fyzickým krytem nebo nátěrem (poměr latexové barvy a vody 1:1).

Zdroje: Canopy, Pequea, Orchad People

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 23.04.2024
Reklama
Reklama