Ratan jako skvělý materiál na zahradní nábytek

Ratan jako skvělý materiál na zahradní nábytek
Ratan jako skvělý materiál na zahradní nábytek. Chcete-li si pořídit kvalitní a trvanlivý zahradní nábytek, řešením je ratan. Vypadá navíc skvěle.

Omezení zdrojů

K dispozici na tvorbu zahradního nábytku jsou různé druhy proutí. Nejde zdaleka jenom o vrbu, ale i další materiály. Sklizeň ratanu je velmi únavná a riskantní. Vzhledem k tomu, že většina ratanu se nachází v divokých lesích, místním lidem trvá dlouho cestování, sklizeň a přeprava ratanu na místa zpracování spoustu času a úsilí. Ratan může být někdy nedostatkovým zbožím. Indonésie, největší vývozce ratanového materiálu a výrobků, omezila množství sklizeného ratanu, aby se vypořádala s odlesňováním a nadměrnou sklizní.

Co zvyšuje náklady?

Zpracování a výroba jsou komplikované. Místní řemeslníci také musí provádět mnoho složitých fází (vytvrzování oleje, fumigace), aby byl ratan odolnější a odpuzoval hmyz. Kvůli všem těmto faktorům je cena ratanu často vyšší než u jiných materiálů.

Ratanové komponenty

Ratan vs třtina je pro mnohé také matoucí. Třtina je sklizený očištěný ratanový stonek zbavený pochvy. Hole s velkým průměrem se běžně používají k výrobě nábytku, zatímco malé se používají k výrobě košů, květináčů, podnosů, stínidel a dalších domácích potřeb. Stonek s velkým průměrem má průměr 18 mm a více, stonek s malým průměrem do 18 mm.

Tři druhy ratanové třtiny

Existují tři druhy ratanové třtiny pro výrobu domácích potřeb a nábytku. Patří mezi ně přírodní ratanový stonek –– s vydrhnutou kůrou, aby se zbavil skvrn a usazenin na kůře a s neporušenou kůží, vydrhnutá ratanový stonek loupaný ratanový stonek – s oloupanou kůží.

Mějte na paměti, že po odstranění kůry mají ratanové stonky větší šanci zplesnivět. Vnější plášť funguje jako ochranná vrstva ratanové třtiny.

Ratanové jádro

Aby zpracovatelé získali ratanové jádro a kůru z ratanových holí, dělí je podélně buď ručně pomocí nože, nebo mechanicky. Ratanová jádra existují v různých tvarech a průměrech. Průměry ratanových jader se pohybují v rozmezí 2-10 mm na šířku. Ve Vietnamu místní řemeslníci často používají nitě s kulatým jádrem pro pletení vietnamských proutěných košů, proutěných podnosů, vnitřních proutěných květináčů, stínidel, proutěných domečků pro domácí mazlíčky, dětských hraček atd.

Ratanová kůra

Ratanová kůra se získává z ratanové třtiny. Kůra je plochá nebo půlkruhová o šířce 2-10 mm. Je vysoce poddajná, trochu lesklá, odolná, těžko se poškodí a zplesniví. Obvykle se používá k pletení košů, vázání spojů nábytku a výrobě ratanových popruhů pro zdobení nábytku nebo jiných domácích potřeb. Ratanový popruh se obvykle vyrábí strojově, a to v mnoha vzorech.

Kategorie ratanových domácích potřeb

Ratanové0 proutí se nepoužívá pouze při výrobě nábytku, ale i širokého sortimentu v domácím průmyslu. Vietnamští řemeslníci běžně vyrábějí květináče, bytové dekorace, stínidla, kuchyňské a stolní nádobí, produkty pro domácí mazlíčky a kojence a děti.

Zdroje: Artex An Max

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 24.04.2024
Reklama
Reklama