Je ratan a proutí na nábytek totéž?

Je ratan a proutí na nábytek totéž?
Je ratan a proutí na nábytek totéž? Na zahradní nábytek se používá buď přírodní nebo syntetické proutí. Na výběr máte také ratan. V čem jsou jeho výhody a jak se liší od proutí?

Není to totéž

Z čeho si pořídit zahradní nábytek a jiné doplňky? Z ratanu nebo z proutí? A z jakého proutí? Takové otázky si možná kladete, když s jarem uvažujete o doplnění svého vybavení do domu i do zahrady. Mnoho lidí se mylně domnívá, že ratan a proutí jsou totéž, ale ve skutečnosti jsou to dva různé materiály. Ratan je přírodní materiál pro výrobu domácích potřeb. Proutí je ale ve skutečnosti druh tkaní nebo proces výroby domácích potřeb z poddajných rostlin. Ty mohou být různé, pro našince je asi nejznámější proutí vrbové, ale není zdaleka jediné. Vysvětlíme si rozdíly mezi ratanem a proutím.

Rozdíly mezi ratanem a proutím

V zásadě nelze ratan a proutí vzájemně srovnávat. Jsou to dva různé materiály. Ratan je přírodní materiál pro výrobu domácích potřeb a nábytku. Z různých druhů proutí se tkají nebo jinak vyrábějí domácí potřeby z poddajných rostlin. Jako proutí můžeme také označit přírodní materiály (přírodní proutí jako zmiňovaná vrba), ale také syntetická vlákna (syntetické proutí například z HDPE nebo také PVC). Například ve Vietnamu jsou mezi oblíbenými přírodními materiály vodní hyacint, mořská tráva, ratan, bambus a juta. Mezi syntetická vlákna patří další druhy HDPE, PVC, pryskyřice. Koše vyrobené z poddajných vláken lze tedy nazvat proutěnými koši.

Rozdíly mezi přírodním a syntetickým proutím

Přírodní proutí má velkou pevnost a jedinečný vzhled. Mělo by se však používat pouze v interiéru. Přírodní proutěné výrobky by měly být uchovávány mimo mokrá, vlhká místa a neměly by být vystaveny přímému slunečnímu záření. V opačném případě vyblednou, zplesniví nebo příliš vyschnou, zkřehnou, lámou se a praskají. Syntetické proutí je nepřírodní materiál používaný k výrobě nábytku a bytových doplňků. Dodavatelé se ale často snaží napodobit u syntetického proutí vzhled ratanové vazby, což je trochu matoucí. Výrobek nemusí být z ratanu, i když ho připomíná.  Syntetické proutí lze použít v interiéru i exteriéru v každém počasí. Je trvanlivé, odolné proti vlhkosti, nevybledne, nešpiní a nepraská na slunci a ve venkovních podmínkách. Syntetické proutí je také snadno omyvatelné a levnější než přírodní proutí.

Co je ratan?

Jedná se o 100% ekologický materiál. Ratan je přírodní ostnatá, popínavá palma, která má dlouhé, tvrdé a pevné stonky. Štíhlé stonky ratanu mají průměr 1-5 cm a mohou dosáhnout délky asi 30 metrů. Stonek má téměř stejnou tloušťku po celé své délce. Ratan hojně roste v oblastech tropických a subtropických deštných pralesů, jako je Austrálie, jihovýchodní Asie, západní Afrika, Pacifik. Národy jihovýchodní Asie jsou předními producenty ratanových výrobků a surovin. Ratanové stonky mají krásnou zlatou barvu, ratanová jádra se vyznačují různými tóny, jako je přírodní bílá a hnědá, v závislosti na druhu a regionu. Ratan je známý svou houževnatostí, odolností a pružností, je také lehký. Odolává vlhkosti a vyšším teplotám lépe než některá poddajná vlákna (vodní hyacint a mořská tráva). Neměl by ale být venku 24 hodin denně, 7 dní v týdnu, protože nemá plnou odolnost proti vodě a povětrnostním vlivům. Pokud jsou ratanové výrobky umístěny v koupelně nebo jiném vlhkém prostředí po dlouhou dobu, pravděpodobně se u nich vytvoří plíseň a sníží se únosnost ratanu.

Zdroje: Artex An Max, White Stores, BillyOH, Patio Productions

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 01.04.2024
Reklama
Reklama