Jak uvolnit ucpaný odtok ve dřezu?

Jak uvolnit ucpaný odtok ve dřezu?
Jak uvolnit ucpaný odtok ve dřezu? Občas s tímhle problémem bojuje asi každá domácnost. Přitom není nutné hned volat instalatéra. Můžete si pomoci i sami. Ukážeme vám, jak.  

Jak postupovat?

Velmi často se stane, že na stěnách odtokového potrubí kuchyňského dřezu ulpí nějaké nečistoty, které postupně mohou dokonce zablokovat. potrubí úplně. Mnohdy to bývá doprovázeno zápachem. K uvolnění nejednou postačí horká voda, ocet, jedlá soda, ramínko na šaty a možná zvon nebo odtokovou drenážní pružinu. Pokud je váš kuchyňský dřez vybaven elektrickou jednotkou na likvidaci odpadu, můžete nejdříve zkusit ji spustit, protože to může vyčistit ucpaný odtok. Pokud se to nepodaří, odpojte jednotku od napájení. Pokud váš dřez odtéká pomalu, ale není tak ucpaný, aby v něm stála voda, zkuste pomalu nalít velký hrnec vroucí vody do vypouštěcího otvoru. To může pomoci uvolnit ucpávku.

Zkuste jedlou sodu, ocet a aspirin

Jedlá soda patří mezi nejužitečnější předměty v domácnosti, které byste vždy měli mít v dostatečném množství v kuchyni k dispozici. Je dobrá na pečení, čištění a překvapivě i na uvolnění ucpaného dřezu. Není-li ucpání tak silné, aby zcela zabránilo vypouštění, zkuste do odtoku nasypat šálek jedlé sody. Poté přidejte šálek bílého octa. Nechte směs asi 10 minut odstát, poté spusťte kohoutek a zjistěte, zda se odtok vyčistil. Místo jedlé sody je možné také použít několik tablet aspirinu, které vhodíte do odtoku a nalijete na ně bílý ocet. Směs necháte pět minut probublávat a potom prolijete vroucí vodou.

Použijte zvon

Pokud je váš dřez stále ucpaný, je čas popadnout zvon. Navlhčete oblast kolem odtoku a nechte vodu proudit do ucpaného potrubí, poté umístěte zvon na odtok a spusťte kohoutek, dokud nebude hlava zvonu částečně ponořena. Nyní stlačujte zvon nahoru a dolů. Ucpávka by měla být uvolněna a propláchnuta.

Zkuste odtokovou drenážní pružinu

Odtokovou drenážní pružinu můžete koupit v jakémkoli železářství (nebo ho objednat online) a snadno ho připojit k téměř jakékoli běžné vrtačce. Opatrně zasuňte pružinu do odtoku, dokud nenarazíte na odpor, a poté spusťte vrtačku. Jakmile se vám podaří posunout hada dále do odtoku, spusťte vrtačku znovu a zkuste pustit vodu, abyste zjistili, zda se ucpání odstranilo. Poznámka: Nepoužívejte pružinu, pokud máte jednotku na likvidaci odpadu.

Zdroje: Ad it yourself

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 02.05.2024
Reklama
Reklama