Fígle, jak uspořit vodu v kuchyni

Fígle, jak uspořit vodu v kuchyni
Fígle, jak uspořit vodu v kuchyni. Zdánlivé maličkosti, které nevnímáte. Přesto, když je budete dodržovat, v kuchyni se promítnou a v dlouhodobém pohledu pomohou vaší peněžence k úsporám.

Nové tipy

V oblasti úspor vody v domácnosti máme k dispozici celou řadu triků. Je to nesmírně důležité, protože každá kapka vody něco stojí. Přinášíme několik tipů, jak můžete i drobnými kroky v kuchyni docílit významných úspor vody.

Neplýtvejte při čekání na studenou vodu

Přepadne vás občas chuť zchladit se trochou studené vody z kohoutku? Potom určitě víte, že chladná hned nepoteče. Většinou bude nějakou chvíli téct vlažná. Odteče bez použití neefektivně do odpadu. Co s tím? Vyvarujte se plýtvání vodou při čekání na vychladnutí z kohoutku. Když zapnete kohoutek kuchyňského dřezu, musíte obvykle počkat 30 sekund, než voda opravdu vychladne. Pokaždé, když chcete vypít ledově vychlazenou sklenici vody, vylijete tedy do odpadu spoustu vody, a to v řádu litrů. Přitom se tomu dá velmi jednoduchým způsobem zabránit. Když naplníte džbán a umístíte ho do lednice, budete mít vždy připravenou studenou vodu, aniž byste na ni museli čekat u vodovodního kohoutku. Můžete si koupit džbán s filtrem, pokud chcete zlepšit kvalitu a chuť vody, kterou uchováváte v lednici.

Rozmrazujte potraviny v ledničce

Je běžné, že máte maso nebo nějaké jídlo v mrazáku pro pozdější použití. Zpravidla ho před přípravou vytáhnete ven a potřebujete ho co nejrychleji rozmrazit, proto ho strčíte do vody. To je ale nesmyslné. Rozmrazováním potravin ve studené vodě se plýtvá vodou. Naplánujte si jídlo dopředu a nechte si dostatek času na rozmrazení malého množství potravin v lednici. Vytáhněte ho z mrazáku den předem večer, abyste ho měli druhý den k obědu. To pomůže udržet jakékoli maso při rozmrazování na bezpečné teplotě. Pokud jste se ocitli v časové tísni, použijte nastavení "rozmrazování" mikrovlnné trouby.  Při vaření ušetříte více vody tím, že místo plnění hrnce až po okraj uvaříte jen tolik vody, aby pokryla jídlo.

Nemyjte ovoce a zeleninu pod tekoucí vodou

Ovoce a zeleninu umyjte v umyvadle, místo abyste je oplachovali. Před použitím své produkty pouze omyjte, abyste zabránili růstu bakterií a jejich zkažení. Ponořte ovoce a zeleninu do velké mísy nebo vany. Pokud jsou hodně špinavé, použijte kartáč na zeleninu, abyste odstranili všechny nečistoty,

Vyzkoušejte rostlinnou stravu místo masa

Omezte konzumaci masa, abyste ušetřili vodu. Zní to divně? Je to tak. I tady můžete přikročit k úsporám. Každý nemůže zcela přepracovat svůj jídelníček kvůli dietním nebo zdravotním omezením, ale i výměna jednoho mléčného nebo masného výrobku z jednoho jídla může naší planetě výrazně pomoci. Rostlinná strava může pomoci snížit naši vodní stopu na polovinu.  K výrobě 1 kilogramu masa je potřeba 5 000–20 000 litrů vody. Na druhou stranu tofu vyžaduje pouze 93 l.

Zdroje: WikiHow, Energy Saving Trust,

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 10.04.2024
Reklama
Reklama