Jak na úsporný provoz kuchyně?

Jak na úsporný provoz kuchyně?
Jak na úsporný provoz kuchyně? Zamysleli jste se ale někdy nad tím, jak se dá úsporněji vařit, chladit potraviny, zkrátka nad efektivním provozem kuchyně? Pokud ne, pomůžeme vám s tím.

Kam ji umístit a jak by měla chladit?

Ve všech oblastech v domácnosti je třeba hledat možnosti úspor.  Ve hře jsou menší i větší spotřebiče. Vaše chladnička běží 24 hodin denně, 7 dní v týdnu a je tedy z pohledu spotřeby energie jedním z vašich nejdražších spotřebičů. Ideální teplota chladničky 4 nebo 5 °C a  -15 až -18 °C stupňů v případě mrazáku. Chladnička by měla stát na chladném místě, nikoliv na slunci, neměla by být hned vedle trouby nebo jiných spotřebičů vyzařujících teplo. Ujistěte se, že těsnění dveří chladničky opravdu těsné a že žádné mezery nebo praskliny neumožňují únik studeného vzduchu. Tam mohou vznikat další úniky chladného vzduchu a tím pádem ztráty energie. Pokud máte velmi starou ledničku, uvažujte o výměně. Investice se vyplatí, protože novější ledničky mohou mít i o 40 % nižší spotřebu.

Běžný provoz a údržba ledničky

Ledničku často odmrazujte. Nedopusťte, aby se vytvořila námraza. I samoodmrazovací ledničku je třeba někdy vypnout a odmrazit, a to nejlépe dvakrát až třikrát do roka. Jednou za rok byste měli důkladné očistě podrobit také chladící spirály za ledničkou. I to má vliv na její úspornější funkci. Nechávejte kolem chladničky prostor, aby mohl proudit vzduch. Samozřejmě i tento fakt napomáhá efektivnímu provozu. Neotevírejte dveře chladničky zbytečně, dochází pak únikům studeného vzduchu, a to stojí další energii. Pokud máte druhou ledničku nebo mrazničku, zapínejte ji pouze v případě potřeby.

Rozmrazování a pečení

Ráno vložte zmrazené potraviny do lednice, aby se rozmrazily a večer se zkrátila jejich doba vaření. Při vaření používejte mikrovlnnou troubu, pokud je to možné. Mikrovlny spotřebují mnohem méně energie než elektrická trouba. Také trouba s ventilátorem spotřebuje méně energie než běžná trouba a doba přípravy jídla se podstatně zkracuje. Nechte dvířka trouby zcela zavřená, dokud není jídlo zcela hotové. Zkontrolujte, zda je těsnění trouby kvalitní a funguje.

Používejte správné hrnce

Elektrické indukční varné desky s novou technologií mohou poskytnout lepší regulaci tepla a zkrátit dobu vaření. Na sporáku mějte na hrncích poklice, abyste zkrátili dobu vaření. Přizpůsobte velikost hrnce tomu, co vaříte. Naplánujte si, že budete více vařit a budete mít zbytky jídla na další den nebo na celý týden. Zbytky jídla uchovávejte v mrazáku. I takovými kroky snížíte spotřebu energie.

Zdroje: Energy, Endeavour Energy, Energy Saving Trust

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 08.04.2024
Reklama
Reklama