Tipy do kuchyně: S olivovým olejem můžete smažit

Tipy do kuchyně: S olivovým olejem můžete smažit
Tipy do kuchyně: S olivovým olejem můžete smažit. Léta nás provázejí mýty o tom, že na olivovém oleji není vhodné smažit. Je to pravda? Ukážeme si, že není.

 

Mylné představy

Když přemýšlíte o smažení, olivový olej obvykle není první volbou, která vás napadne. Arašídový, rostlinný, řepkový a sójový olej jsou standardním jídlem pro smažení. Proč? Za prvé, jedná se o relativně zdravé oleje, které nejsou tak drahé. V tomto ohledu jsou jako olivový olej. Proč se tedy olivový olej dostává na černou listinu, pokud jde o smažení? Pravdou je, že mnoho lidí má dojem, že olivový olej má nízký kouřový bod a že jeho chuť by se při vyšších teplotách mohla změnit. Ve skutečnosti se jedná o mylné představy a olivový olej je všestrannou a chutnou variantou smažení.

Snižuje rizika onemocnění srdce

Olivový olej má ve skutečnosti relativně vysoký kouřový bod a je bezpečnou a spolehlivou volbou pro smažení. Navíc je to jedna z nejzdravějších kuchařských ingrediencí. Olivový olej se označuje za velmi zdravý tuk, částečně kvůli své jedinečné schopnosti snižovat riziko srdečních onemocnění. Ať už smažíte na pánvi nebo fritujete, chcete, aby váš olej vydržel vysokou teplotu a nerozložil se příliš brzy, neovlivnil chuť nebo nekouřil vaši kuchyni. Bod, ve kterém olej začne degradovat – a chuť se začne měnit – se označuje jako "kouřový bod". Olivový olej má tím vyšší kouřový bod, čím blíže je ke sklizni. 

Kouřový bod

Kouřový bod olivového oleje se pohybuje v rozmezí od 185 ° C do 210 ° C a platí, že olej vyšší kvality má bod vyšší. Porovnávejme. U slunečnicového oleje narážíme na kouřový bod 210-220 ° C. Rozdíl je tedy minimální. Navíc olivový olej nedegraduje. Ochraňuje ho před degradací vysoký obsah antioxidantů jako vitamín D. Vaše jídlo na pánvi v olivovém oleji bude hotové mnohem dříve, než se objeví možnost vzniku nějakých toxických látek. Krátké smažení v olivovém oleji je naopak zdravé, protože potravina nasákne olejem jenom minimálně – to platí třeba o smažení zeleniny. Podstatné je, aby teplota oleje byla dost vysoká ještě před tím, než na pánev vložíte jídlo.

Nejstabilnější při zahřátí

Na rozdíl od všeobecného přesvědčení můžete a měli byst smažit na olivovém oleji. Kolem olivového oleje a smažení existuje mnoho mýtů, z nichž mnohé mají co do činění s jeho reakcí na vysoké teploty. Ale pravdou je, že extra panenský olivový olej je ve skutečnosti nejstabilnější olej při zahřátí, což znamená, že se při vystavení vysokým teplotám drasticky nezmění. Extra panenský olivový olej se navíc chemicky nemění tolik jako jiné oleje, když je vystaven vysokému teplu.

Pozor na skvrny

Pokud budete olej používat, může se stát, že ho občas vylijete trochu na podlahu a budete ho potřebovat odstranit nebo nějaká skvrna přistane na nábytku a také si bude žádat vyčištění.

Zdroje: Brightland

Zdroje foto: Freepik.com

 



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 27.04.2024
Reklama
Reklama