Varianty živého plotu místo tújí

Varianty živého plotu místo tújí
Varianty živého plotu místo tújí. Spousta lidí volí túje jako živý plot, někdo je ale nemá v lásce a raději by sáhl po něčem jiném. Jaké rostliny je mohou nahradit?

Stříhejte v ochranných rukavicích

Túje jsou jako stálezelený živý plot oblíbené, ale někdo by raději dal přednost jiným keříkům. Třeba i z těch důvodů, že túje obsahuje látky, které mohou dráždit pokožku, která je následně zarudlá a může se na ní objevit vyrážka. Proto byste měli túje stříhat vždy v ochranných rukavicích. Výhodou tújí naproti tomu je, že rostou rychle, některé druhy až o 25 cm za rok, čili pokud potřebujete velmi rychle získat soukromí od zvědavých pohledů sousedů a kolem jdoucích, jde o dobrou volbu.

Vyzkoušejte cypřiš

Existují ale i další rostliny, které mohou být vhodnou náhradou. Například cypřiš dosáhne po roce a půl růstu klidně i třímetrové výšky, takže vám vytvoří skutečně obrovskou zelenou stěnu podle vašich představ. Můžete ho velice dobře tvarovat a je naopak velice vhodné to provádět, protože to cypřišům pomáhá. Pro tyto rostliny je nejvhodnější lehce kyselá půda. Uvítají slunnější pozici a měli byste jim dodat dostatek humusu.

Vhodné jsou tisy, zimostráz i vavřín

Můžete si jako živý plot zasadit také tisy, ale ty jsou jedovaté, takže pozor na jejich plody. Nevýhodou je pomalý růst, plusem naopak snadné stříhání do požadovaného tvaru. Další volbou může být zimostráz, který rovněž roste pomalu, ale na druhou stranu vám vytvoří pěkně hustý keřík, což je samozřejmě žádoucí.  Skvěle se mu bude dařit ve stínu. Na výběr máte i jalovec obecný, cesmínu, vavřín či smrky. Také se můžete potěšit bukem nebo habrem. Ať už zvolíte cokoliv, důležité je pravidelné stříhání a dostatečná péče, jedině tak dosáhnete optimálních výsledků a vytvoříte neprostupnou stěnu,

Kdy sázet?

Obecně platí, že listnaté druhy živých plotů se nejlépe vysazují od poloviny podzimu do konce zimy (ale vyčkejte, pokud je půda silně podmáčená nebo zmrzlá), zatímco stálezelené živé ploty se nejlépe vysazují na začátku podzimu.

Zdroje: Irish Times, Blessing Land, Sooner Plant Farm

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 02.05.2024
Reklama
Reklama