Jak pěstovat zázvor doma?

Jak pěstovat zázvor doma?
Jak pěstovat zázvor na doma? Zázvor je velkým pomocníkem v boji proti nachlazení a nevolnostem, má zahřívací účinky. Proto ho spousta lidí užívá. Nemusíte ho kupovat v obchodě.

Potřebujete kvalitní biokořen

Zázvor působí také protizánětlivě, proti artritidě. Pochopitelně ten doma vypěstovaný bude mít silnější účinky než ten sušený z obchodu. Jaké zázvor potřebuje podmínky? Musí mít hlavně teplo, vlhko a dostatek slunečního svitu. Nejlepším základem pro pěstování jsou kvalitní oddenky z bioobchodu. Tak si budete jisti, že kořen nebyl pěstován s využitím chemie. Je potřeba vybrat oddenek, který není plesnivý, nemá známky poškození a zkažení. Proto než ho koupíte, pečlivě ho prohlédněte.

Zázvor musí mít teplo

Nevysazujte rostlinu přímo do země, zimu by nepřežila. Dejte ji do květináče. Ven ji vystavte pouze tehdy, jsou-li teplé dny čili teplota překročí ve dne 20 ° C a v noci neklesne pod 15 ° C. Pokud jde o menší oddenky, klidně je vysazujte celé, větší rozdělte zhruba na 3 cm dlouhé kusy. Kousek musí mát vždy minimálně jedno zelené očko, jinak nevzejde. Když oddenky rozdělíte, nechte je 24-48 hodin v klidu, musí zaschnout. Pokud byste vložili zázvor do hlíny vlhký, nezaschlý, riskujete, že bude hnít a z pěstování nebude nic. Nepotřebujete hluboký květináč, za to dostatečně široký. Je třeba, aby byl vybaven otvory ve dně, aby z něj snadno odtékala nadbytečná voda.

Fólie napomáhá klíčení

Ideální je sázet zázvor zjara, a to v době na konci února a počátku března, ale můžete to zkusit i později. Mezi oddenky ponechte cca 20 cm místa. Potřebujete propustný substrát, stačí, když kořen zasadíte mělko.  Nahoru patří jenom tenká vrstva hlíny. Nezapomeňte na dostatečnou zálivku. Musíte udržovat půdu vždy vlhkou. Květináče nechte na teplém místě s dostatkem slunečního svitu. Nejvhodnější teplota je 22-24 ° C. Překryjte květináč hliníkovou klíčení, oddenky budou rychleji klíčit. Pravidelně je kontrolujte a jakmile vyraší, dejte fólii pryč.

Zdroj: Gardening Know How

Zdroje foto:  Freepik.com

 



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 28.05.2024
Reklama
Reklama