Část trávníku v květnu nesekejte

Část trávníku v květnu nesekejte
Část trávníku v květnu nesekejte. Květen přináší teplejší počasí. Váš trávník na ně rychle zareaguje. Jak o něj pečovat? Květen a červen jsou vrcholnými měsíci roku pro růst trávy.

Pouze jednou týdně

Z hlediska péče o trávník je květen nejvhodnějším, obdobím pro hubení plevele, hnojení, sekání, provzdušňování, setí a opravy. Jakmile se oteplí, teplota půdy se zvýší, což vytváří ideální podmínky pro růst trávy. Chcete-li udržet pěstěný trávník, pravidelně ho sekejte. Možná budete muset sekat trávu častěji než v dubnu. Ideální je obvykle jednou týdně. Sledujte povětrnostní podmínky, protože jarní počasí může být stále nepředvídatelné a proměnlivé. Nepokoušejte se sekat trávník velmi nakrátko, protože výška je pro zdraví trávníku velmi důležitá. Pokud trávu doslova skalpujete a nastavíte nože sekačky velmi nízko, můžete trávu oslabit a podpořit růst plevele. Zaměřte se na časté sekání celého trávníku, abyste jej udrželi uklizený a podpořili zdravý růst.

Včely potřebují potravu

Pravděpodobně jste fanouškem úhledně upraveného, zeleného a zdravého trávníku. Ale co zbytek vaší zahrady? Potřebuje květiny a různé rostliny nejenom pro barvu a rozmanitost. Abyste podpořili svůj ekosystém, musíte nalákat včely, které opylují divoké květiny. Prosperující komunita včel je pozitivním jevem, je to zdravá a životně důležitá věc pro růst květin, ovoce, ořechů a semen. Jednoduché změny v návycích při sekání mohou pomoci zajistit dostatek nektaru pro 10krát více včel, což mnoha druhům rostlin poskytne čas, který potřebují k růstu a kvetení. Jednoduše přestaňte sekat v průběhu května, zapojte se a přispějte svým dílem.

Je pozdě hnojit trávník v květnu?

Ne, v květnu ještě není pozdě, takže pokud jste to nestihli, klidně to teď můžete udělat. Je ale lepší hnojit trávník už v dubnu. Trávník můžete v květnu vertikutovat, protože je ve stavu aktivního růstu. Nejlepší je odstranit odumřelou trávu, mech a nečistoty dříve, než zabrání vodě dostat se ke kořenům. Je ale také lepší udělat to už v dubnu, protože není tak teplo, Pokud je počasí v květnu velmi teplé a suché, je lepší vertikutaci odložit.

Zdroje: Boston Seeds

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 22.05.2024
Reklama
Reklama