S jakými druhy smrkového dřeva se setkáte?

S jakými druhy smrkového dřeva se setkáte?
S jakými druhy smrkového dřeva se setkáte? Pokud jste se rozhodli použít na stavbu domu smrkové dřevo, určitě vás bude zajímat, jakou nabídku budete mít k dispozici.

Čtyřicet druhů

Ve světě se vyskytuje se asi 40 druhů smrku (rod Picea), z nichž nejoblíbenějšími druhy jsou smrk bílý, smrk Sitka, smrk ztepilý, smrk černý a smrk červený. U nás ve střední Evropě je původním druhem jediný, a to smrk ztepilý. Proto pokud byste sáhli po jiném, muselo by jít o dovoz, což by bylo značně nákladné.

Smrk bílý

Smrk bílý pochází ze severu Severní Ameriky. Stromy jsou vysoké asi 34 m. Jádrové dřevo smrku bílého je žlutavě bílé, někdy s černými suky. Textura je jednotná a zrno je rovné a jemné. Smrk bílý je nízko až středně odolný proti hnilobě. Používá se na výrobu papíroviny, na bedny, frézařské práce a jako stavební dřevo.

Smrk Sitka

Smrky Sitka se vyskytují na severozápadě Severní Ameriky a jsou asi 40-50 m vysoké. Jádrové dřevo je krémově bílé nebo nažloutlé nebo načervenalé a někdy má vzor zrna medvědího drápu. Zrno je rovné a textura je jemná a jednotná. Dřevo není z hlediska odolnosti proti hnilobě příliš trvanlivé. Smrk Sitka se používá na papír, bedny, krabice, konstrukce, hudební nástroje, stožáry, nábytek a lopatky větrných turbín.

Smrk ztepilý

Smrk ztepilý pochází ze severní a střední Evropy a je vysoký asi 35-55 m. Barva jádrového dřeva je krémově bílá, často s červeno-nažloutlým odstínem. Zrno je rovné a textura jemná a rovnoměrná. Jedná se o netrvanlivé dřevo se špatnou odolností proti hnilobě. Se smrkem ztepilým se snadno pracuje a je velmi oblíbený ve výrobě hudebních nástrojů, ve stavebnictví, jako vánoční stromky, pro výrobu papíroviny a beden atd.

Smrk černý

Černý smrk má žlutobílé jádrové dřevo s rovnou kresbou a jednotnou, jemnou strukturou. Stromy jsou vysoké asi 10-15 m. Dřevo je z hlediska odolnosti proti hnilobě málo trvanlivé. Je lehký a snadno se s ním manipuluje a pracuje. Mezi typická použití černého smrku patří papírovina, bedny, stavebnictví.

Smrk červený

Červené smrky pocházejí z východní části Severní Ameriky a jsou vysoké asi 24-34 m. Jádrové dřevo má průměrnou sušinou hmotnost 435 kg/m3. Je krémově bílá nebo žlutá s nádechem červené. Textura je jemná a rovnoměrná a zrno je rovné. I když je tento druh smrkového dřeva jen středně odolný vůči hnilobě, je stále oblíbený mezi dřevozpracujícími dělníky díky své všestrannosti a dostupnosti. Hodí se na výrobu papírové buničiny, ve stavebnictví, na vánoční stromky, bedny a rezonanční desky pro hudební nástroje.

Zdroje: White Knight Consulting

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 26.05.2024
Reklama
Reklama