Jak vytvořit na zahradě zelené bludiště

Jak vytvořit na zahradě zelené bludiště
Jak vytvořit na zahradě zelené bludiště. Chcete oživit svoji zahradu nějakým novým prvkem? Pokud máte dostatek prostoru, pusťte se do tvorby bludiště. Poradíme, jak na to.

Výsadba podle plánu

Může se to zdát na první pohled jako nerealizovatelný úkol, ale ve skutečnosti to není tak těžké. Vypěstování vlastního bludiště z živého plotu je v podstatě výsadbou živých plotů, uspořádaných podle plánu. Výsledkem může být opravdu úžasný doplněk vaší zahrady.

Vyberte si místo

Začněte tím, že si vyberete místo, které je rovné, má dobrou drenáž půdy a je dostatečně velké. Proveďte měření a použijte je k nakreslení mapy v měřítku na list milimetrového papíru. Zahrňte překážky, jako jsou stromy a keře. Nakreslete obrysy svých cest a zahrňte do nich chodníky, místa k sezení, slepé uličky a zatáčky. Zahrňte kreativní prvky, jako jsou lavičky a květinové záhony.

Vytyčte si obrysy

Pomocí mapy si s využitím dřevěných kůlů a provázku nakreslete, kde chcete bludiště pěstovat. Kůly zatlučte do země, abyste označili konce a rohy živých plotů na obou stranách chodníků. Veďte provázek podél kolíků a upravte tak, aby tvořil rovné čáry.

Zasázejte rostliny

Chcete-li pěstovat bludiště, zasaďte keř každých 45-60 cm podél linií kůlů a provázku. Při sázení odstraňte kolíky a provázek. Ideální rostlinou bude rychle rostoucí stálezelený keř vhodný pro váš region. Měl by to být druh, který v dospělosti dorůstá do výšky 120-150 cm a šířky asi 60 cm.

Zakryjte chodníky
Všechny chodníky zakryjte krajinářskou tkaninou a na obou stranách zatlačte terénní kůly skrz látku do půdy. Tím zabráníte růstu plevele v bludišti.

Vytvořte si pochozí plochu
Na krajinářskou tkaninu rozprostřete 5-8 cm vrstvu štěrku. Shrabejte ji, aby byl povrch rovný. Umístěte dekorace na požadovaná místa v bludišti. Chcete-li při pěstování bludiště dosáhnout dokonalých úhlů a rovných linií, použijte při stříhání vodováhu a také přesné a spolehlivé nůžky na živý plot.

Zdroje: Husqvarna

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 27.05.2024
Reklama
Reklama