Příprava sazenic a půdy pro živý plot

Příprava sazenic a půdy pro živý plot
Správné techniky výsadby a průběžná péče jsou klíčem k prosperujícímu a krásnému živému plotu. Popíšeme kroky, jak dosáhnout krásného živého plotu.

Skladujte v chladnu a suchu

Od vybalení rostlin, přípravy půdy až po pečlivé dodržování pokynů pro výsadbu, každý krok hraje významnou roli v tom, zda se vám podaří vypěstovat pěkný živý plot. Jakmile rostliny dorazí, ať už vám je někdo doručí, nebo si je přivezete z obchodu sami, vyjměte je z obalu. Měly by být skladovány na chladném a suchém místě, jako je kůlna nebo garáž, dokud nebudou připraveny k výsadbě. Chraňte je před silným větrem, který může vysušit kořeny a způsobit poškození.

Jak rostliny zasadit?
Všechny rostliny s holými kořeny byste měli ponořit do roztoku fosforečnanu draselného, aby se zlepšila jejich odolnost vůči chorobám a pomohli jste podpořit kořeny v době vegetačního klidu. Je důležité, abyste své rostliny správně skladovali a zasadili je co nejdříve. Výsadba by se neměla zpozdit déle než o dva dny, Jak je zasadit? Jednoduše vykopejte úzký příkop hluboký přibližně 30 cm a s jednou stranou skloněnou pod úhlem asi 45 stupňů. Vyjměte rostliny ze všech obalů a ponořte kořeny na několik hodin do kbelíku s vodou. Držte je ve svazcích a opatrně umístěte do výkopu tak, aby se stonky opíraly o stěnu výkopu a kořeny byly v půdě. Opatrně zasypte příkop zeminou a zpevněte ho. Zalévejte rostliny, aby se půda usadila.
Příprava půdy a živiny

Dobrá příprava půdy v oblasti výsadby je základem pro úspěšné založení vašeho živého plotu. Zahrnuje vyčištění plochy od dříve vysazených živých plotů a jiných rostlin, odstranění veškerého plevele a zapracování organické hmoty, jako je dobře zetlelý hnůj nebo zahradní kompost. Přidání organické hmoty poskytuje nejenom živiny pro vaše živé ploty, ale také zlepšuje strukturu půdy a schopnost zadržovat vlhkost. Chcete-li podpořit robustní vývoj kořenů, důrazně doporučujeme aplikovat doporučené množství hnoje na dno výkopu. To pomůže kořenům rychle se uchytit a vaše rostliny budou prospívat. Pro silnější živý plot se můžete rozhodnout vysadit živý plot do střídavé dvojité řady namísto jedné řady, a to vám zajistí širší a silnější živý plot.

Průběžná péče

Péče o rostliny živého plotu nekončí výsadbou. Pravidelné zalévání, zejména v období sucha, je nezbytné pro zdraví a růst vašich rostlin. Rostliny živého plotu prořezávejte během zimního období nebo brzy na jaře, abyste podpořili zdravý růst a udrželi jejich tvar. Důležité je také udržet plevel a trávu na uzdě, protože mohou soutěžit s rostlinami živého plotu o živiny a vodu.

Péče o nový živý plot

První jaro po výsadbě keře lehce zastřihněte, abyste podpořili boční výhony. Rostliny tak po stranách zesílí a zvětší množství větví. Během prvních dvou sezón pokračujte v zalévání a na jaře a na podzim aplikujte hnojivo.

Zdroje: Husqvarna, Hedging Plant Direct

Zdroje foto: Freepik.com

 



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 25.05.2024
Reklama
Reklama