Živý plot jako krásná a funkční součást vaší zahrady. Jaký vybrat?

Živý plot jako krásná a funkční součást vaší zahrady. Jaký vybrat?
Živý plot může být nejen estetickým doplňkem vaší zahrady, ale také užitečným prvkem poskytujícím soukromí, ochranu před větrem a prostředí pro životní prostor pro ptáky a další živočichy. Při výběru materiálu pro živý plot je důležité zvážit nejen jeho vzhled, ale také nároky na údržbu, rychlost růstu a další faktory. V tomto článku se podíváme na různé možnosti živého plotu a jaké faktory byste měli zohlednit při výběru.

Tvarovatelné druhy: Tuje a Cypřiše

Tuje a cypřiše jsou mezi nejběžnějšími volbami pro živé ploty. Jsou rychle rostoucí a nabízejí hustý zelený plášť, který může sloužit jako účinná bariéra proti větru i zvukům. Jejich nevýhodou může být vyšší nároky na údržbu, pravidelný střih a pozornost k jejich zdraví.

 

Ovocné dřeviny: Bobule a Jahodníky

Ovocné dřeviny, jako jsou bobule a jahodníky, mohou poskytnout nejen živý plot, ale také chutné plody. Tato volba je vhodná, pokud chcete kombinovat funkčnost s estetikou. Ovšem nároky na péči a údržbu mohou být vyšší, a může být nutné pravidelné sklízení a střih.

 

Listnaté rostliny: Javor, Třešeň, Hloh

Listnaté rostliny jako javory, třešně a hlohy mohou nabídnout krásný barevný spektrum během různých ročních období. Jejich listy mohou poskytnout stín a prostor pro zvířata. Listnaté rostliny mohou být však náročnější na údržbu a péči.

 

Keře a květiny: Růže, Levandule, Rakytník

Pokud hledáte kombinaci krásy a vůně, můžete zvolit živý plot z keřů a květin. Růže, levandule a rakytník mohou vytvořit pestrou paletu barev a textur. Tato volba však může vyžadovat pečlivý výběr druhů a různorodou péči.

 

Nízké rostliny: Skalníky a Trávy

Pro nízký živý plot nebo ohraničení můžete zvolit skalníky a trávy. Tyto rostliny jsou obvykle nenáročné na údržbu a mohou vytvořit přírodní a volný vzhled. Mohou však nabídnout méně soukromí než vyšší druhy.

Výběr materiálu pro živý plot závisí na vašich osobních preferencích, požadavcích na údržbu a estetických cílech. Než se rozhodnete, pečlivě zvážte různé faktory, jako je rychlost růstu, potřeba zálivky, sluneční expozice a celkový vzhled. Správně zvolený živý plot může dodat zahradě krásu, praktičnost a vytvořit harmonický prostor pro relaxaci a radost.

 

Zdroj: Zahrady od Dany – Dana Marklíková

zdroj fotky: profimedia.cz



autor: Josef Sinet - zdroj fotky: Profimedia , Publikováno: 04.08.2023
Reklama
Reklama