Tipy, jak začít s živým plotem

Tipy, jak začít s živým plotem
Živé ploty jsou praktickou ozdobou mnoha zahrad. Nádech přírodního prvku můžeme vnímat nejen na samotné zahradě, ale také na okolní komunikaci. Jsou odolné proti větru, pohlcují hluk z ulice. Pokud jste se rozhodli vytvořit na zahradě živý plot, nebojte se toho, keře vypadají rozhodně lépe než standardní ploty.

Jak vybrat keř pro vybudování živého plotu

Výběr keřů na živý plot závisí na dvou základních faktorech. Rozhodněte se, zda toužíte po pomalu rostoucím živým plotem, například z buxusu nebo corokie, nebo po vysokém živém plotu, například pittosporum nebo portugalský vavřín nebo kvetoucí jako kamélie.

Živý plot potřebuje propustnou půdu

Pro dosažení nejlepších výsledků použijte pro váš živý plot dobře propustnou půdu. Pokud má vysoký obsah jílu, můžete přidat hnůj, ovšem i tak mějte na paměti, že se to nemusí povést.

Obohaťte sadební směs

Přidejte ovčí pelety, abyste obohatili směs pro výsadbu – tím také zlepšíte strukturu půdy tím, že podpoříte žížaly a další organismy, aby se zavrtaly do půdy.

Jak začít se samotným sázením

Je zřejmé, že před samotným zasazením musíte vykopat díru, kam keře zasadíte. Díra by měla přibližně hluboká jako květináč, ve kterém jste keře koupili. Jemně přesaďte keř do země a dávejte pozor, abyste uvolnili půdu kolem kořenové oblasti.

Umístěte keře rovnoběžně se směrem, kterým chcete, aby živý plot rostl. Jakmile jsou keře ve správné poloze, zakryjte rostliny zeminou. Nově vysazený živý plot dobře zalijte a poté na vrchní půdu přidejte vrstvu mulče, která pomůže regulovat vlhkost.

Mulčování

Po zavlažování přidejte vrstvu mulče. Mulčování pomáhá udržovat půdu chladnou a zabraňuje růstu plevele.

Zalévání

Keře dobře zalévejte, aby se vlhkost dostala ke kořenům. Postříkejte keře a zalejte zeminu směsí z dešťové vody a mořských řas.

Foto: profimedia.cz

Zdroj: Zdraví z boží lékárny - Marie Treben



autor: Ondra Peřina , Publikováno: 05.05.2023
Reklama
Reklama