Jak pěstovat česnek: Měkkokrké a tvrdokrké odrůdy

Jak pěstovat česnek: Měkkokrké a tvrdokrké odrůdy
Jak pěstovat česnek: Měkkokrké a tvrdokrké odrůdy. Doma vypěstovaný česnek zabírá málo místa a je nutné jenom minimální úsilí, abyste získali dobrou sklizeň. Je to plodina, která se snadno pěstuje.

Rozdělte hlavičku na stroužky

Česnek vyrůstá z cibule česneku rozdělené na stroužky, které zasadíte jednotlivě. Certifikované cibule česneku bez chorob se prodávají v zahradních centrech nebo online. K pěstování existují dva druhy česneku: česnek měkký a česnek tvrdý.

Odrůdy měkkokrké

Měkkokrký česnek je nejběžnějším druhem česneku v supermarketech. Tyto druhy česneku poskytují největší počet stroužků na cibulku – až 18. Mají bílou, papírovou slupku, dobře se skladují a zřídka vytvářejí květní stonek. Česnek měkký je však méně tolerantní k dlouhodobým nízkým teplotám, a proto je nejvhodnější pro pěstování v mírnějších jižních hrabstvích ve Velké Británii, i když jej lze pěstovat i jinde se zimní ochranou.

Tvrdokrké odrůdy
Tvrdý česnek má méně stroužků na cibulku – obvykle 10 nebo méně. Je obecně odolnější než měkkokrké typy. Tvrdokrké typy často vytvářejí zvlněný květní stonek nebo stvol. Ten se narovnává, jak dospívá, aby neslo hlavu drobných stroužků. Nejlepší je odstranit stvol, jakmile se objeví (použijte ho třeba do smažených hranolků), aby rostlina přesměrovala svou energii na produkci větší cibule. Pokud ho necháte na rostlinách vyvíjet, můžete bulvy sklízet a zasadit, ale může trvat až tři roky, než se vytvoří slušná cibule. K dispozici je také sloní česnek, který nese obří cibule s jemnou chutí, které si můžete vypěstovat pro lehčí česnekovou chuť.

Pěstování česneku

Pěstujte česnek na teplém, slunném místě, v úrodné, propustné půdě, která v zimě příliš nezvlhne. Cibulky vždy kupujte v zahradním centru nebo objednávejte u dodavatele semen – nepoužívejte cibulky ze supermarketu. Cibulky rozdělte na samostatné stroužky a ty velké zasaďte silnějším koncem dolů a špičatým koncem 2,5 cm pod povrch půdy. Sklízejte od července, jakmile vrcholový porost začne odumírat. Před uskladněním nechte cibulky několik dní sušit na slunci.

Zdroje: Gardeners World

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 07.06.2024
Reklama
Reklama