Česnek: Nejlepší odrůdy, které můžete zasázet

Česnek: Nejlepší odrůdy, které můžete zasázet
Česnek: Nejlepší odrůdy, které můžete zasázet. Rozhodli jste se pěstovat česnek? V tom případě vás určitě bude zajímat, jaké odrůdy jsou k dispozici. Přinášíme stručné informace.

Rady pro nákup česneku na sadbu

Přinášíme průvodce nákupem česneku, včetně toho, kde česnek koupit. Vždy nakupujte v zahradnictví nebo u online dodavatele semen – nepoužívejte cibulky ze supermarketu. Vyberte si z měkkého nebo tvrdého česneku, tzv. měkkokrké nebo tvrdokrké odrůdy. Odrůdy s měkkým krkem bývají odolnější a vydrží déle, ale o tvrdých odrůdách se říká, že mají větší sílu chuti. Zkontrolujte cibule česneku, abyste se ujistili, že nemají známky plísně a jsou pevné na dotek. Pro sadbu vybírejte jedině kvalitní stroužky, tím zvyšujete šanci, že se uchytí.

Česnek Early Purple Wight

Tato odrůda s měkkým krkem produkuje jemné, fialově zbarvené cibulky. Jak již název napovídá, sklízí velmi brzy, od poloviny května. Neskladuje se dobře, proto ho spotřebujte do tří měsíců od sklizně.

Česnek Iberian Wight

Tato softneck, měkkokrká odrůda ze Španělska má velké cibulky s baculatými stroužky. Dobře se hodí na pletení, dobře se skladuje.

Česnek Solent Wight

Tato odrůda byla vyšlechtěna na ostrově Isle of Wight, takže se dobře hodí do britského klimatu, ale může se samozřejmě pěstovat i jinde s podobnými podmínkami. Má malé cibulky s výraznou chutí a dobře se uchovává.

Česnek Cristo

Tato odrůda je spolehlivá, snadno se pěstuje a produkuje velké cibule. Může být vysazen na podzim nebo na jaře a dobře se skladuje.

Zdroje: Gardeners World

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 29.05.2024
Reklama
Reklama