Péče o česnek, sklizeň a skladování

Péče o česnek, sklizeň a skladování
Péče o česnek, sklizeň a skladování. Jak se starat o česnek, abyste sadbu v záhoně proměnili v bohatou úrodu a následně měli uskladněné chutné a voňavé stroužky po celou příští sezónu? Poradíme.

Jak pěstovat česnek v nádobě

Pokud nemáte prostor nebo byl váš pozemek v minulosti zasažen bílou hnilobou cibule, pak je pěstování v nádobách správnou volbou pro vás. Použijte jakýkoli květináč, který je alespoň 15 cm široký a 15 cm hluboký, naplněný víceúčelovým kompostem bez rašeliny. Do květináče o šířce 15 cm zasaďte tři stroužky, do květináče o šířce 30 cm šest stroužků. Hnojte od dubna, kdy uvidíte silný jarní růst, pomocí hnojiva s vysokým obsahem dusíku, jako jsou pelety ze sušeného kuřecího hnoje, nebo naplňte nádobu až po okraj větším množstvím kompostu. Přestaňte hnojit v polovině května.

Jak se starat o česnek

Česnek potřebuje jenom malou péči. Na jaře a na začátku léta ho zalévejte pravidelně, ale jakmile uvidíte, že listy žloutnou, snižte zálivku – to je známka toho, že cibulky dospívají.

Plevel mezi rostlinami, aby se snížila konkurence o vodu a živiny. To se nejlépe provádí ručně, protože okopávání by mohlo poškodit vyvíjející se cibule. Odstraňte všechny květy neboli stvoly, které rostliny produkují – můžete je jíst ve smažených hranolkách.

Kdy sklízet?

Česnek sklízejte v létě, když listy žloutnou. Opatrně vyjměte cibule vidličkou nebo hladítkem a dávejte pozor, abyste cibulky nepoškodili. Nechte česnek několik dní vyschnout tak, že ho položíte na stůl nebo tác na plné slunce. Jakmile jsou cibule suché a na dotek papírové, můžete je buď skladovat volně, nebo splést jejich listy a vytvořit tradiční šňůru cibulí.

Jak skladovat?

Skladujte na chladném a suchém místě. Dávejte pozor, abyste cibule nepoškodili, protože jakékoli poškození může způsobit jejich znehodnocení při skladování.Mějte na paměti, že odrůdy česneku měkkého se skladují lépe než česnek tvrdý a měly by vydržet několik měsíců, proto nejprve snězte odrůdy s tvrdým krkem.

Zdroje: Gardeners World

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 03.06.2024
Reklama
Reklama