Zubní pastou vyčistíte boty i žehličku

Zubní pastou vyčistíte boty i žehličku
Zubní pastou vyčistíte boty i žehličku.  Zubní pastu máte běžně v koupelně, ale její použití sahá daleko za čištění zubů. V domácnosti má mnohem širší využití, než byste čekali.  

Netoxické čistidlo

Pokud máte doma zásoby a přebytky levné zubní pasty, může ji využít i jiným, třeba trochu nečekaným způsobem. Hodí se k pravidelnému čištění různých předmětů. Spousta ingrediencí, které máte běžně doma se dá využít jako velmi účinné čističe. Vzhledem k tomu, že se zubní pasta používá v lidských ústech, jsou všechny složky netoxické – bonus navíc, pokud chcete nahradit agresivní chemikálie, které se běžně vyskytují v čisticích prostředcích zakoupených v obchodě.

Potřebujete kartáček nebo houbu

Čeho tedy můžete dosáhnout trochou zubní pasty? Vše od odstraňování skvrn, leštění materiálů a získání čistého třpytu. Při čištění domácích potřeb zubní pastou většina úkolů vyžaduje bílé zubní pasty OG, nikoli novější typy gelů. Gelové zubní pasty jsou na bázi oxidu křemičitého a méně abrazivní, což nebude fungovat tak dobře, když opravdu potřebujete něco vydrhnout. Spolu s tubou zubní pasty vyžaduje většina úkolů čisticí zubní kartáček, měkký hadřík nebo mokrou houbu.

Jako odlakovač na nehty

Pokud vám došel odlakovač na nehty, může vám stačit i jednoduchý peeling zubní pastou. Vetřete si pastu na nehty a poté lak setřete hadříkem. Zubní pasta smíchaná s jedlou sodou přidá další oděrky. Další metoda, kterou můžete vyzkoušet spočívá v namočení nalakovaných nehtů do směsi zubní pasty, citronové šťávy a vody a následném setření laku. Zubní pasta může také pomoci rozjasnit nehty. Vydrhněte si nehty pomocí starého zubního kartáčku nebo kartáčku na nehty a poté je namočte do citronové šťávy.

Čistidlo na boty

Trocha zubní pasty může vyčistit šmouhy na spodních a špičkách gumových tenisek. Přidejte zubní pastu na kartáček a vydrhněte gumové části tenisové a atletické obuvi. Poté otřete vlhkým ručníkem. Dobrých výsledků lze se zubní pastou dosáhnout při čištění bílé kůže a syntetických tenisek zubní pastou. Zatímco pasta z jedlé sody trochu zbarvila materiály do žluta, pořádný peeling bílé zubní pasty (necháte několik hodin působit a poté otřete vlhkým ručníkem) boty rozjasnil.

Čištění šperků

Zubní pasta je skvělý čistič šperků, ale postupujte opatrně, protože byste ji neměli používat na některé kovy a kameny. Vyhněte se čištění perel a opálů zubní pastou, stejně jako měkkých drahých kamenů, které jsou příliš jemné a mohou utrpět škrábance. Také se vyhněte čištění zlatých šperků zubní pastou. Stříbru naopak drhnutí zubní pastou prospívá. Čisticím zubním kartáčkem vydrhněte bílou (ne gelovou) zubní pastou, abyste odstranili skvrny a vyleštili stříbro, poté opláchněte a vyleštěte. Zubní pasta může také způsobit, že se diamanty opravdu třpytí, ale buďte opatrní, pokud jsou zasazeny do zlata, a nezapomeňte je čistit velmi měkkým kartáčkem se štětinami nebo hadříkem z mikrovlákna.

Vyčistěte žehličku

Čištění žehličky možná není na prvním místě, ale pokud je čas dát jí trochu péče, zubní pasta udělá s její žehlicí plochou zázraky. Doporučuje se používat zubní pastu na bělení zubů, nikoli gelovou a pastu můžete nanést přímo na žehlicí plochu. Navlhčete čisticí zubní kartáček a krouživými pohyby jej drhněte. Po dokončení opláchněte dno žehličky (aniž byste ji ponořili do vody) a poté ji osušte. Abyste se ujistili, že parní otvory žehličky nejsou ucpané, zapněte ji po úplném vyschnutí na vysokou teplotu. Několikrát stiskněte tlačítko parního rázu, které by mělo vystříkat veškerou zubní pastu, která vnikla do otvorů.

Zdroje: House Digest

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 02.06.2024
Reklama
Reklama